Ciastka z m&m’s

Dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuję kolorowymi ciasteczkami. Są to chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i ciągnące w środku ciastka wypełnione po brzegi kolorowymi, rozpływającymi się w ustach lentilkami m&m's. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z całą pracą uwiniecie się w góra 20 minut, bo ciasto nie wymaga chłodzenia. Te ciasteczka są bardzo lubiane w naszym domu. Lubią je mali i duzi. Mam nadzieję, że i Wy pokochacie ten smak i przygotujecie partie kolorowych ciasteczek już dziś!

Ciastka z m&m's

Ciastka z m&m's

Składniki na ciastka z m&m's

Do przygotowania ciastek potrzebujemy:

  • mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
  • sody - dzięki użyciu spulchniacza ciastka odpowiednio rosną, zachowują odpowiednią sprężystość i delikatność,
  • soli - która, nadaje smaku i równoważy słodycz,
  • masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukru białego i brązowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
  • jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
  • aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
  • lentilek m&m's - to dzięki dodatkowi  tych malutkich kolorowych lentilek ciastkom nie można się oprzeć. Mimo ich dodatku ciastka nie są przesadnie słodkie.
Składniki na ciastka z m&m's

Składniki na ciastka z m&m's

Jak przygotować ciastka z m&m's?

Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.

  1. Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajko i masło min.2h wcześniej z lodówki.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
  4. Dodaj m&m's - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
  5. Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i włóż w nie jeszcze kilka lentilek m&m's.
  6. Upiecz ciastka. Piecz około 9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do wystygnięcia.

Przygotowanie ciastek z m&m's

Aby ciastka wyszły Ci takie same to każde ciastko odważaj na wadze kuchennej.

Jeśli lubisz miękkie ciasteczka to pilnuj czasu pieczenia i nie przetrzymuj ciastek za długo. Powinny być tylko lekko zarumienione.

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealna ciastka

  • Dokładnie odmierz składniki, szczególnie mąkę. Do tego celu użyj wagi kuchennej. Najczęstszym błędem w wykonaniu ciastek jest użycie za dużej ilości mąki.
  • Podczas miksowania masła zbierz szpatułką kilka razy masło z brzegów miski. Chcemy by całe ciasto było jednorodne i wszystkie składniki dobrze połączone.
  • Jeśli chcesz łatwiej formować ciastka to schłodź ciasto przez 10 minut w lodówce. Aczkolwiek czas chłodzenia nie jest potrzebny, aby uzyskać pyszne ciastka.
  • Włóż kilka lentilek w ciastka tuż przed pieczeniem. Będą wówczas dobrze wyeksponowane, będą się ładnie prezentowały na gotowych ciastkach.
  • Jeśli posiadasz jedną blaszkę to najpierw upiecz jedną porcję ciastek, a potem drugą. Nie piecz wszystkich razem. Ciastka rozlewają się podczas pieczenia więc wymagają dużo wolnej przestrzeni na blaszce. Upieczone ciastka zdejmij z blaszki, gdy ostygną i stwardnieją.

Przechowywanie ciastek

Ciastka przechowuj do 5-7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz je też zamrozić na max 3 miesiące.

Ciastka z m&m's

Ciastka z m&m's

Często zadawane pytania

Czy muszę chłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek?

Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta. Jeśli prawidłowo odmierzyłeś składniki i wykonałeś ciastka to powinieneś uzyskać gęste ciasto. Jeśli chcesz ewentualnie łatwiej formować ciastka to możesz schłodzić gotowe ciasto przez 10 minut.

Jakich lentilek użyć?

Możesz użyć m&m's o dowolnym smaku. Ja do wypieków używam najczęściej m&m's czekoladowych (w brązowym opakowaniu). Na rynku dostępne są też mini m&m's - takie też będą nadawały się idealnie.

Czy m&m's nie rozpadną się podczas pieczenia?

Nie, m&m's ładnie zachowują swój kształt podczas wypiekania. Mogą jedynie popękać.

Ciastka z m&m's

Ciastka z m&m's

Więcej przepisów na ciasteczka

Ciastka z m&m's

Ciastka z m&m's

Ciastka z m&m's są uwielbiane przez małych i dużych. Są kolorowe, chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku.

Ciasteczka z lentilkami m&m's

Składniki (16 sztuk):

  • 115g masła,
  • 50g cukru brązowego,
  • 65g cukru białego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 jajko,
  • 180g mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 opakowanie m&m's (180-200g)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą.

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy 3/4 szklanki m&m's i mieszamy szpatułką tylko do dobrego połączenia składników. Pozostałe m&m's będziemy wkładać w uformowane ciastka tuż przed pieczeniem.

Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Z ciasta formujemy kulki (około 35g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy osiem kulek i na drugiej również osiem. W ciastka wkładamy kilka lentilek m&m's. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.

Ciastka pieczemy około 9-10 minut. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasteczka to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Niestety ale te m&msowe ciasteczka są do kitu!! Rozlewają się mimo zrobienia dokładnie według przepisu !
    Bardziej naleśniki… :/

    • cukiereczek

      oj wydaje mi się, że składniki zostały źle odmierzone :/ I są odrobinę za długo przytrzymane w piekarniku, bo brzegi są zbyt zarumienione.

  2. Super przepis, ciacha wyszły pyszne ☺️??

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź