Babeczki z bitą śmietaną

Dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuję pysznymi babeczkami z bitą śmietaną. Prawdziwe ucierane (na masełku) babeczki, które są przepyszne, mięciutkie i puszyste. Na wierzchu krem śmietankowy, który przygotowujemy w kilka minut. I kropka nad i czyli dekoracja ze świeżych owoców. Lato trwa więc świeżych owoców mamy teraz dostatek. Jeśli tylko posiadacie formę muffinkową to zabierajcie się za pieczenie 🙂

Babeczki świetnie się przechowują i są smaczne nawet 2 dni po przygotowaniu. Do ciasta możemy dodać około 100g owoców lub kropelek czekoladowych, aby uzyskać babeczki smakowe. Babeczki można także wydrążyć i nadziać.

Babeczki z bitą śmietaną

Babeczki z bitą śmietaną

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 175g mąki,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 400g śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku),
  • DODATKOWO:
  • owoce, listki mięty, pokruszone bezy do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.

Babeczki dekorujemy kremem za pomocą szprycy (końcówka gwiazdka). Na wierzchu układamy po kilka owoców jagodowych, listki mięty. Możemy wierzch babeczek posypać pokruszonymi bezami.

KREM ŚMIETANKOWY: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut do powstania gęstego, puszystego kremu śmietankowego. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy go na wierzch babeczek.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Aby śmietana kremówka ubiła się to musi być dobrze schłodzona.

2) Możemy użyć śmietany 30%, ale wówczas proponuję dodatkowo zastosować śmietan fix.

Babeczki z bitą śmietaną

Babeczki z bitą śmietaną

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij