Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne, maślane kruche ciasteczka, które idealnie zachowują swój kształt po upieczeniu. Są to typowo kruche ciastka i tak też je przygotowujemy tzn. najpierw siekamy mąkę i cukier z masłem, a później dodajemy jajko. Następnie ciasto schładzamy i zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika. Ciasteczka długo utrzymują świeżość. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Te ciasteczka nadają się też idealnie do lukrowania.

Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

SKŁADNIKI:

  • 380g mąki pszennej,
  • 90g cukru drobnego,
  • 220g masła,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • ¾ łyżeczki aromatu waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy jajko i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do schłodzenia na co najmniej 30-60 minut. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i cienko rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Resztę ciasta trzymamy w lodówce. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i przenosimy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy jeszcze w lodówce na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut, do zarumienienia. Mniejsze i cieńsze ciasteczka pieką się krócej, a większe i grubsze dłużej – także trzeba obserwować ciastka podczas pieczenia.

Po upieczeniu ciasteczka studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Życzę smacznego!

Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij