Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne, maślane kruche ciasteczka, które idealnie zachowują swój kształt po upieczeniu. Są to typowo kruche ciastka i tak też je przygotowujemy tzn. najpierw siekamy mąkę i cukier z masłem, a później dodajemy jajko. Następnie ciasto schładzamy i zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika. Ciasteczka długo utrzymują świeżość. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Te ciasteczka nadają się też idealnie do lukrowania.

Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

SKŁADNIKI:

  • 380g mąki pszennej,
  • 90g cukru drobnego,
  • 220g masła,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • ¾ łyżeczki aromatu waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i cukier. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy jajko i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do schłodzenia na co najmniej 30-60 minut. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i cienko rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Resztę ciasta trzymamy w lodówce. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i przenosimy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy jeszcze w lodówce na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut, do zarumienienia. Mniejsze i cieńsze ciasteczka pieką się krócej, a większe i grubsze dłużej – także trzeba obserwować ciastka podczas pieczenia.

Po upieczeniu ciasteczka studzimy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Życzę smacznego!

Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

Kruche maślane ciasteczka (idealne do stempelków)

Inspiracja





6 komentarzy

  1. Aga

    ciasteczka smaczne 😉 też dorobiłam się stempelków i wyglądają pięknie. Dodałam aromatu cytrynowego, dodatkowo fajnie pachną

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakują ♥️

  2. Czy zamiast cukru można użyć erytrolu?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak.

      • Ciasteczka są pyszne i łatwe do zrobieni ❤️ będzie z ich ładna ozdoba świąteczna 😊

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję za miłe słowa ♥️

Zostaw odpowiedź