Maślane muffinki z czekoladą i truskawkami

Mamy już nasze polskie truskawki, soczyste i słodziutkie, pachnące! Zjadamy je teraz w ogromnych ilościach: same, w ciastach, z goframi i placuszkami.

W ramach nowej blogowej zabawy Muffinkowy Piątek prezentuje Wam dziś muffiny z dodatkiem czekolady i truskawek ozdobione na górze dodatkowo paseczkami czekolady. Puszyste, maślane, mięciutkie, pyszne! Muffinki te są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Upiekłam je w sztywnych foremkach, które nie wymagają już użycia formy muffinkowej. Ale zwykłe papierowe papilotki też się tutaj sprawdzą. Do środka muffinek dałam chocolate chips czyli kropelki czekolady. Ale jeśli ich nie masz to po prostu posiekaj drobno mleczną lub deserową czekoladę. Poza sezonem sprawdzą się też truskawki mrożone. Trzeba je wówczas rozmrozić i osuszyć przed dodaniem do ciasta.

Maślane muffiny z czekoladą i truskawkami

Maślane muffiny z czekoladą i truskawkami

Składniki na muffiny z czekoladą i truskawkami

Aby przygotować muffiny potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będzie 1 duże jajko, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz.
  • śmietana 18% i mleko - nadają muffinkom wilgotności, równoważą smak. Pamiętaj, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki. Używamy i mleka i śmietany, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Szklanka o pojemności 250ml.
  • masło - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle, 82%tł.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie.
  • proszek do pieczenia i sodę - dzięki nim muffiny pięknie wyrastają.
  • czekoladę - użyłam kropelek czekolady chocolate chips. To dzięki ich dodatkowi muffinkom nie można się oprzeć. Można użyć także czekolady mlecznej bądź deserowej. Drobno ją posiekaj i dodaj do ciasta muffinkowego, aby uzyskać pyszny czekoladowy smak. Dodatkową czekoladą polewamy wierzch muffinek.
  • truskawki - Umyj je wcześniej i osusz papierowymi ręcznikami.
Składniki na muffiny z czekolada i truskawkami

Składniki na muffiny z czekolada i truskawkami

Jak przygotować muffiny z czekoladą i truskawkami?

Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:

  1. Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki. Czekoladę i truskawki drobno posiekaj. Masło rozpuść.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę.
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce wymieszaj: jajko, cukier mleko, śmietanę i rozpuszczone, przestudzone masło.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i truskawki, krótko wymieszaj.
  5. Rozłóż ciasto do papilotek i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ostudź muffiny i udekoruj paseczkami czekolady.

Aby muffinki wyszły Ci takie same to odważaj taką samą ilość ciasta na wadze kuchennej.

Często zadawane pytania

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść więcej niż jest to podane w przepisie. Nakładaj ciasta  tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Czym zastąpić śmietanę?

Śmietanę możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem greckim.

Gdzie kupić chocolate chips?

Chocolate chips czy kropelki czekolady można zamówić w dowolnym sklepie internetowym z produktami cukierniczymi. Można je znaleźć także na Allegro.

Maślane muffiny z czekoladą i truskawkami

Maślane muffiny z czekoladą i truskawkami

Więcej przepisów na muffiny

Maślane muffiny z czekoladą i truskawkami

Maślane muffiny z czekoladą i truskawkami

Znakomite muffiny czekoladowe, do których dodałam truskawki. Polej je dodatkową roztopioną czekoladą i ciesz się ich pysznym smakiem.

Muffinki z czekoladą i truskawkami

SKŁADNIKI (12-14 sztuk):

  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki cukru (75g),
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18% (240g),
  • 1/4 szklanki mleka (60ml),
  • 75g masła,
  • 250g mąki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 180g obranych truskawek,
  • 120g chocolate chips lub mlecznej czekolady,
  • DODATKOWO:
  • 100g czekolady do polania,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Używamy szklanki o pojemności 250ml. Czekoladę drobno siekamy. Truskawki kroimy w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajko, cukier, śmietanę, mleko i rozpuszczone, przestudzone masło. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Dodajemy posiekaną czekoladę i truskawki, mieszamy delikatnie do połączenia. Możemy odłożyć odrobinę posiekanej czekolady i posypać nią wierzch muffinek. Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki do 2/3 wysokości.

Muffinki pieczemy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, góra-dół. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, góra-dół i pieczemy jeszcze 17-19 minut. (do suchego patyczka).

Gdy muffinki ostygną to polewamy je roztopioną czekoladą. W tym celu w garnku zagotowujemy wodę. Na garnku umieszczamy miskę, w której umieszczamy połamaną czekoladę. Dno miski nie może dotykać lustra wody. Woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Czekoladę podgrzewamy często mieszając aż się rozpuści. Małą łyżeczką polewamy muffinki tworząc paseczki.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffinki z czekoladą i truskawkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź