Muffinki bananowe z borówkami

Kolejna porcja mini słodkości dziś na blogu. Co powiecie na słodziutkie, wilgotne i mięsiste, a przy tym puszyste muffiny bananowe wypełnione po brzegi borówkami? Ja jestem na tak 🙂

Muffinki stały się moją nową wielką miłością. Tworzę nowe przepisy i testuje nowe smaki, abyście mieli na blogu największy wybór tych amerykańskich słodkości. W dzisiejszym wypieki połączyłam smaki dwóch owoców: borówek i bananów. A bazą mokrych składników w przepisie jest rozpuszczone masło oraz kwaśna gęsta śmietana. Najlepsze do przepisu będą bardzo dojrzałe banany.

Do przygotowania muffinek bananowych z borówkami nie potrzebujecie miksera. Wszystkie składniki z łatwością wymieszacie rózgą czy łyżką. Pamiętaj, aby dokładnie odważyć składniki, zwłaszcza mąkę, i ocieplić wcześniej produkty do temperatury pokojowej.

Muffinki bananowe z borówkami

Muffinki bananowe z borówkami

Często zadawane pytania

Czym zastąpić kwaśną śmietanę?

Kwaśną śmietanę możesz zastąpić w tym przepisie gęstym jogurtem naturalnym.

Czy mogę użyć mrożonych owoców?

Tak, do muffinek można użyć mrożonych owoców. Nie rozmrażamy ich wcześniej, ale dodajemy zamrożone. Można je ewentualnie obtoczyć w odrobinie mąki pszennej.

Po dodaniu mrożonych owoców staramy się postępować dość szybko, aby nie zaczęły się rozpuszczać. Mieszamy krótko. Gdy zobaczymy, że w cieście pojawiają się smugi o kolorze naszych owoców to przestajemy mieszać.

Wyszło mi więcej niż 14 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W zależności od producenta niektóre formy są płytsze - wówczas muffinek może wyjść więcej. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki (do 3/4). Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Muffinki bananowe z borówkami

Muffinki bananowe z borówkami

Więcej przepisów na muffinki

Muffinki z bananem i borówkami

Muffinki z bananem i borówkami

Słodziutkie, wilgotne i mięsiste, a przy tym puszyste muffiny bananowe wypełnione po brzegi borówkami. Dzieci je uwielbiają!

Muffinki z bananem i borówkami

Składniki (14 sztuk):

  • MOKRE:
  • 115g masła,
  • 50g cukru białego,
  • 75g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka r.L,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 170g kwaśnej śmietany 18%,
  • 230g obranych bananów,
  • SUCHE:
  • 360g mąki pszennej,
  • 14g proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 300g borówek amerykańskich,
  • 50g orzechów pekan (można pominąć),

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.

Banany rozgniatamy widelcem na puree. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Orzechy drobno siekamy. Zamiast orzechów pekan możemy użyć włoskich lub pominąć je całkowicie.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon.

W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki: jajka (wbijamy je najpierw i roztrzepujemy), cukier biały i trzcinowy, rozpuszczone i przestudzone masło, kwaśną śmietanę i rozgniecione banany.

Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy orzechy i borówki. Mieszamy krótko. Kilka borówek możemy odłożyć i włożyć je na wierzch muffinek.

Masę rozkładamy do papilotek, do 3/4 wysokości. W muffinki mozemy dodatkowo włożyć kawałki połówek orzechów pekan. Muffinki pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka. Powinny się ładnie zarumienić.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffiny to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Dziś robilam pierwszy raz muffinki . Super przepis , super smak polecam ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?

Zostaw odpowiedź