Żurek to pyszna i sycąca zupa ugotowana na żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Najlepiej do jej przygotowania użyć żeberek wędzonych, ale zwykłe też się sprawdzą. To zdecydowanie jedna z ulubionych zup mojego męża. Jest treściwa, bo zawiera kiełbasę i jajka. Żurek podajemy zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ale można go zaserwować także z gotowanymi ziemniakami.
W tym roku postawiłam sobie za cel, aby na blogu pojawiły się przepisy na tradycyjne polskie zupy. Jak na razie idzie mi całkiem nieźle, bo pojawiły się już następujące przepisy:
- krupnik,
- zupa ogórkowa,
- żurek.
W planach mam jeszcze grochówkę. A może Wam brakuje jakiegoś przepisu na zupę? 🙂
SKŁADNIKI (8 porcji):
- 9 szklanek wody (2,25l),
- 2 szklanki żuru w butelce,
- 2 żeberka (około 300-400g),
- 4 białe kiełbasy,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- Kawałek selera,
- Kawałek pora,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżeczki majeranku,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- Sól,
- Pieprz,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- DODATKOWO:
- 6-8 jajek ugotowanych na twardo do podania
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka płuczemy i przekładamy do większego garnka.
Cebulę obieramy i cała wkładamy do garnka. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy. Przekładamy je do garnka. Pora płuczemy i dodajemy do garnka. Czosnek obieramy i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień, zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem przez 60 minut.
Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie z zupy wyjmujemy wszystkie warzywa i kiełbasę. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Kiełbasę przekładamy do garnka. Warzywa wykorzystujemy do innego dania. Następnie wlewamy żur w butelce i dodajemy majeranek. Przed wlaniem butelką z żurem dobrze wstrząsamy. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Śmietanę mieszamy z kilkoma chochlami gorącej zupy, aby ją zahartować. Dodajemy ją do żurku. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Mięso z żeberek możemy oddzielić od kości, rozdrobnić i dodać do zupy. Żeberka możemy zjeść także same np. z pieczywem.