Krupnik to tradycyjna polska zupa, której głównym składnikiem jest kasza jęczmienna. Lubię ją przygotowywać na mięsie drobiowym wówczas jest "lżejsza". Niektórzy przygotowują ją na żeberkach. Zupę możemy przygotować także na rosole. Wówczas nie potrzebujemy już mięsa, a warzywa i kaszę po prostu gotujemy na rosole do miękkości. Krupnik podajemy sam lub z dodatkiem pieczywa.

Na blogu możecie znaleźć także inną wersję krupniku - krupnik przygotowany na mięsie wołowym.

SKŁADNIKI:

  • 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka z kurczaka,
  • 6-8 szklanek wody,
  • 100g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Mięso płuczemy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.

W tym czasie warzywa obieramy i kroimy: marchewkę w półtalarki, cebule w drobną kostkę, a seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę.

Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa, kaszę jęczmienną i dużą szczyptę soli. Gotujemy razem około 30-40 minut tzn. do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.

Zupę podajemy samą lub z pieczywem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Mięso można obrać z kości i dodać do zupy.

Krupnik

Krupnik





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij