Żurek to pyszna i sycąca zupa ugotowana na żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy i podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Najlepiej do jej przygotowania użyć żeberek wędzonych, ale zwykłe też się sprawdzą. To zdecydowanie jedna z ulubionych zup mojego męża. Jest treściwa, bo zawiera kiełbasę i jajka. Żurek podajemy zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ale można go zaserwować także z gotowanymi ziemniakami.

W tym roku postawiłam sobie za cel, aby na blogu pojawiły się przepisy na tradycyjne polskie zupy. Jak na razie idzie mi całkiem nieźle, bo pojawiły się już następujące przepisy:

W planach mam jeszcze grochówkę. A może Wam brakuje jakiegoś przepisu na zupę? 🙂

Żurek

Żurek

SKŁADNIKI (8 porcji):

  • 2,5l wody,
  • 2 szklanki żuru w butelce,
  • 2 żeberka (około 300-400g),
  • 4 białe kiełbasy,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • Kawałek pora,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżeczki majeranku,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • DODATKOWO:
  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo do podania

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka płuczemy i przekładamy do większego garnka.

 Cebulę obieramy i cała wkładamy do garnka. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy. Przekładamy je do garnka. Pora płuczemy i dodajemy do garnka. Czosnek obieramy i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień, zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem przez 60 minut.

Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie z zupy wyjmujemy wszystkie warzywa i kiełbasę. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Kiełbasę przekładamy do garnka. Warzywa wykorzystujemy do innego dania. Następnie wlewamy żur w butelce i dodajemy majeranek. Przed wlaniem butelką z żurem dobrze wstrząsamy. Całość mieszamy i zagotowujemy.

Śmietanę mieszamy z kilkoma chochlami gorącej zupy, aby ją zahartować. Dodajemy ją do żurku. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Mięso z żeberek możemy oddzielić od kości, rozdrobnić i dodać do zupy. Żeberka możemy zjeść także same np. z pieczywem.

Żurek

Żurek

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij