Zupa ogórkowa

To podstawowy przepis na tradycyjną ogórkową. Najlepsza jest moim zdaniem przygotowana na żeberkach wieprzowych, ale można użyć też skrzydełek z kurczaka. To jedna z ulubionych zup mojego męża. Jest prosta i szybka do przygotowania. Najpierw gotujemy wywar mięsny. Następnie dodajemy starte warzywa oraz ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. A na sam koniec dodajemy starte ogórki oraz śmietanę. Zupę możemy jeść samą lub z dodatkiem pieczywa.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 2 żeberka (około 300-400g),
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • Około 2l wody,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • ½ pietruszki,
  • 5 ziemniaków,
  • 4-5 ogórków kiszonych,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy ogórki i smażymy je kilka minut aż cały sok z nich odparuje. Odstawiamy je na bok.

Umyte mięso przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy całość wodą i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny i gotujemy mięso pod przykryciem przez 40 minut.

Po tym czasie dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, ziemniaki i cebulę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość ponownie zagotowujemy i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 20 minut).

Gdy ziemniaki będą miękkie to dodajemy przesmażone ogórki. Gotujemy razem 5 minut.

Śmietanę mieszamy z kilkoma chochlami gorącego wywaru, aby ją zahartować. Dodajemy ją do zupy. Zupa jest gotowa. Doprawiamy ją do smaku.

Żeberka wyjmujemy z zupy. Gdy trochę przestygną to oddzielamy mięso od kości. Mięso możemy zjeść samo lub je rozdrobnić i dodać do zupy.

Życzę smacznego  🙂

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Może spodoba Ci się także:

STAROPOLSKA ZUPA GULASZOWA

STAROPOLSKA ZUPA KOPERKOWA

KRÓLEWSKA KARTOFLANKA

4 komentarzy

  1. Ten przepis całkowicie zmienił moje podejście do gotowania ogórkowej. I to zmiana na duży plus 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Pelagia bardzo się cieszę, że zupa się udała i smakowała ?

  2. Rewelacyjny przepis. Ogorkowa prosta zupa do z robienia, ale ta z twojego przepisu, palce lizać. Wlasnie robie pomidorowa z twojego przepisu, mam nadzieje, ze bedzie pyszna tak jak wczesniejsze zupy. Twoj sukces rowna sie moj sukces w kuchni:)))) 😄 😄

    • cukiereczek cukiereczek

      Iwona cieszę się, że smakuje 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij