Na pewno znacie i lubicie fasolkę po bretońsku. Nie wiem skąd pochodzi nazwa, ale z pewnością jest to potrawa, która na stałe wpisała się w kuchnię polską. Dziś przedstawiam Wam moja propozycję na szybką fasolkę po bretońsku, nie wymaga wcześniejszego gotowania i moczenia fasoli. Jej przygotowanie zajmie góra 25 minut. Będzie idealna na szybki obiad.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 3 puszki białej fasoli w puszce (3x240g),
- 1 duża cebula,
- 200g cienkiej kiełbasy,
- 100g wędzonego boczku,
- 3,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka cukru,
- 1,5 łyżki majeranku,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- Szczypta ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- 2,5-3 szklanki wody,
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę odsączamy na sitku. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy je na suchą patelnię i podsmażamy przez kilka minut (5-7 minut). Do zawartości patelni dodajemy fasolkę. Zalewamy całość wodą i zagotowujemy. W tym czasie na drugą patelnię dajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy go 1 łyżką wody, dodajemy cukier i przesmażamy razem około 3-4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodajemy do fasoli. Następnie dodajemy majeranek, słodką i ostrą papryką, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Do zagęszczenia sosu pomidorowego przygotowujemy zasmażkę. Rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i podsmażamy chwilkę z 1-2 łyżkami mąki (biała zasmażka). Ilość mąki zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać. Dodajemy zasmażkę do garnka, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem jeszcze 5 minut. W między czasie doprawiamy do smaku.
Danie podajemy ze świeżym pieczywem.
Życzę smacznego 🙂
Może spodobają Ci się także:
CIECIORKA PO BRETOŃSKU
FASOLKA PO BOSTOŃSKU
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z FASOLĄ
CASSOULET
Przepyszna, polecam
Ciesze się, że smakowała 🙂
Wygląda apetycznie. Ja robię z fasoli z torebki moczonej całą noc