Cieciorka po bretońsku

Któż z nas nie zna fasolki po bretońsku. To danie, które uwielbia większość Polaków. Proponuję w ten sam sposób przygotować cieciorkę. Cieciorka coraz częściej gości w mojej kuchni np. w postaci kotletów czy curry. Sięgam po nią, bo jest zdrowa, bogata w białko, pomaga zmniejszyć masę ciała, bo dzięki niej stajemy się syci.

Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku

SKŁADNIKI:

  • 400g cieciorki,
  • 2 cebule,
  • 400g cienkiej kiełbasy,
  • 200g wędzonego boczku,
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • Ewentualnie: mąka i masło na zasmażkę ( po 1-2 łyżki)

PRZYGOTOWANIE:

Cieciorkę płuczemy i zalewamy zimną wodą. Moczymy ją przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła tak, aby była prawie miękka (1-1,5h). Gdy cieciorka będzie się gotowała kroimy kiełbasę, boczek i cebulę w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw kiełbasę i przekładamy do gotującej się cieciorki.

Na tym samym tłuszczu smażymy kolejno boczek i cebule, przekładamy je do garnka. Gdy cieciorka będzie już miękka to na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy go 1-2 łyżkami wody, dodajemy cukier i przesmażamy 3-4 minuty na wolnym ogniu. Podsmażony koncentrat dodajemy do garnka z cieciorką. Następnie dodajemy majeranek, słodką i ostrą papryką, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.

Do zagęszczenia sosu pomidorowego możemy przygotować zasmażkę. Wystarczy rozpuścić 1-2 łyżki masła i podsmażyć chwilkę 1-2 łyżki mąki (biała zasmażka). Ilość mąki zależy od gęstości, jaką chcemy uzyskać. Dodajemy zasmażkę do garnka, mieszamy i gotujemy około 5 minut.

Danie podajemy ze świeżym pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź