Cassoulet czyli fasola pieczona z kaczką i warzywami po francusku

Ta pyszna fasolowa potrawka wywodzi się z kuchni francuskiej. Charakterystycznym dodatkiem są tutaj kacze udka. Smakiem może przypominać fasolkę po bretońsku, ale jest lżejsza i zawiera dodatkowo warzywa. Spokojnie danie to można nazwać jednogarnkowym. Najpierw kacze udka obsmażamy. Następnie wszystko razem zapiekamy. Do tego celu przyda się na pewno spore naczynie żaroodporne.

Jeśli lubicie fasolkę w sosie to zobaczcie moje przepisy na fasolkę po bostońsku oraz fasolkę pieczoną z białą kiełbasą.

Cassoulet czyli fasola pieczona z kaczką po francusku

Cassoulet czyli fasola pieczona z kaczką po francusku

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 400g drobnej białej fasoli,

  • 2 kacze udka,

  • 100g wędzonego boczku,

  • 200g cienkiej kiełbasy,

  • 1 duża cebula,

  • 2 łodygi selera naciowego,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 2 marchewki,

  • 2 liście laurowe,

  • 1000ml przecieru pomidorowego,

  • Około 2,5 szklanki wody,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę płuczemy. Następnie zalewamy ją zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie obgotowujemy ją przez 30 minut. Odcedzamy i studzimy.

Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w słupki (lub plasterki). Boczek kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kacze udka po 5 minut z każdej strony. Wyjmujemy je, a na patelnie wkładamy boczek i kiełbasę. Smażymy je razem około 5 minut. Przekładamy je do dużego naczynia żaroodpornego. A na patelnie dajemy warzywa (oprócz czosnku), smażymy je razem 4 minuty. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze 1 minutę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy także fasolę i mieszamy z mięsem. Gdy już wszystkie wymieszamy to na wierzch wykładamy kacze udka. Dodajemy liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu i całość zalewamy wodą i przecierem pomidorowym. Delikatnie jeszcze raz mieszamy. Następnie naczynie przykrywamy i wstawiamy na około 2h do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W czasie pieczenia potrawkę kilka razy mieszamy.

Życzę smacznego 🙂

Cassoulet czyli fasola pieczona z kaczką po francusku

Cassoulet czyli fasola pieczona z kaczką po francusku

Cassoulet czyli fasola pieczona z kaczką po francusku

Cassoulet czyli fasola pieczona z kaczką po francusku





6 komentarzy

  1. Szalenie apetyczne danie:)

  2. Ale świetny przepis, nie znałam tego dania.
    Musi być przepyszne, aż ślinka cieknie na widok tych zdjęć.

    • cukiereczek

      Gorąco polecam 🙂 Danie jest przy tym dietetyczne:)

  3. uwielbiam taką fasolkę. pyszna. zgłodniałam : )

  4. Super danie muszę spróbować.Pozdrawiam serdecznie.

    • cukiereczek

      Dziękuję, polecam tak przygotowaną fasolkę 🙂
      Pozdrawia ciepło,
      Kasia

Zostaw odpowiedź