To już kolejny przepis na szaszłyki na blogu. Tym razem są to typowe mięsne szaszłyki - przygotowane z piersi kurczaka i boczku. Najpierw mięso z kurczaka marynujemy w przyprawach. Później nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z boczkiem. Gotowe szaszłyki krótko grillujemy polewając je sosem barbecue. Świetnym dodatkiem do takich szaszłyków będą frytki lub pieczone ziemniaczki oraz sałata. Sos barbecue przygotowuje sama, ale można użyć kupnego. Przepis na sos barbecue znajdziecie TUTAJ.
SKŁADNIKI (6-8 sztuk=4 porcje) :
- 500g piersi z kurczaka,
- 150g pokrojonego w cienkie plastry boczku,
- 1 szklanka sosu barbecue (bbq),
- PRZYPRAWY:
- 2/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
- Szczypta chili,
- 1 łyżka oleju,
PRZYGOTOWANIE:
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej pół godziny.
Mięso kroimy w większą kostkę. Przekładamy je do miski. Do miski dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i olej. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły mięso. Zamarynowane mięso odstawiamy na co najmniej 1h do lodówki.
W tym czasie plasterki boczku kroimy w kostkę 1,5cm.
Na patyczki do szaszłyków nakładamy na przemian mięso i boczek.
Szaszłyki grillujemy na patelni grillowej (lub tacce do grillowania jeśli używamy grilla) przez 8 minut – po 2 minuty z każdej strony.
Następnie na patelnię wlewamy sos barbecue. Sos wlewamy tak, aby polać nim szaszłyki. Całość grillujemy jeszcze 1-2 minuty. W tym czasie szaszłyki często obracamy, aby sos dokładnie je pokrył. Patelnię grillową zdejmujemy z ognia. Szaszłyki zostawiamy na patelni na 5 minut, aby odpoczęły i wtedy podajemy. Szaszłyki podajemy z pozostałym sosem barbecue.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Szaszłyki możemy wzbogacić o dodatek cebuli.
[…] Przepis na: gotujzcukiereczkiem.pl […]