Polubiłam się bardzo z batatami. Te słodkie ziemniaki mają wiele zastosowań. Możemy je jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dziś polecam bardzo oryginalne szaszłyki, które możemy przygotować na tradycyjnym grillu, patelni grillowej czy w piekarniku. Wystarczy podać do nich lekką sałatkę i obiad mamy gotowy. Ja podałam do nich roszponkę z pomidorkami koktajlowymi, całość skropiona sosem vinegret. Ich przygotowanie jest naprawdę szybkie proste. Zaczynamy od podgotowania batatów.
Musimy je troszkę podgotować ponieważ nie uda nam się ich zgrillować do miękkości w tym samym czasie co mięso. Gotujemy je około 5 minut tak, aby pozostały ciągle jędrne. Nie mogą się rozpaść. Podczas gotowania i studzenia ziemniaków możemy przygotować glazurę miodową oraz mix przypraw. Następnie wszystkie składniki oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą z oliwek. Możecie to zrobić w jednej dużej misce lub w 3 mniejszych (każdy składnik osobno). Dobrym pomysłem jest pozostawienie wszystkich składników na jakiś czas, aby przeszły aromatem przypraw. Mięso i warzywa nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków i zaczynami grillowanie. Podczas grillowania szaszłyki smarujemy kilka razy glazurą. I gotowe 🙂
Szaszłyki najlepsze są od razu po przygotowaniu. Dobrze smakują też następnego dnia, odgrzewane. Zobaczcie też moje inne pomysły na BATATY.
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- 600g piersi z indyka,
- 1 batat (około 300g),
- 1 duża cebula,
- 4-5 łyżeczek oliwy z oliwek,
- MIX PRZYPRAW:
- 2-3 ząbki czosnku (lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku),
- 1-2 łyżeczki chili,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- GLAZURA:
- 6 łyżek miodu,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego,
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z indyka kroimy w 2-2,5cm kawałki. Batata obieramy i kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak mięso. Cebulę obieramy i kroimy w „kostkę”.
W garnku zagotowujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy pokrojone bataty, ponownie zagotowujemy i gotujemy razem około 5 minut na średnim ogniu. Bataty powinny w tym czasie zmięknąć, ale nie powinny się rozpadać. Ziemniaki odcedzamy i studzimy.
Podczas gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy mieszankę przypraw. Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso, bataty i cebulę przekładamy do większej miski. Skrapiamy je oliwą z oliwek i oprószamy mieszanką przypraw. Mieszamy dokładnie, aby przyprawy pokryły składniki.
Jeśli mamy czas to miskę przykrywamy i dostawiamy w chłodne miejsce na godzinę, aby składniki przeszły przyprawami.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso z indyka, bataty i cebulę.
Mieszamy ze sobą miód i ocet jabłkowy.
Szaszłyki grillujemy po około 2 minuty z każdej strony (łącznie 8 minut). Podczas grillowania szaszłyki smarujemy za pomocą pędzelka przygotowaną glazurą miodową.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ilość chili zależy od tego czy lubimy bardzo ostre smaki. Jeśli tak, to dajmy 2 łyżeczki chili.
2) Patyczki do szaszłyków namaczamy wcześniej w ziemnej wodzie. Powinny się moczyć co najmniej 30 minut.
3) Jeśli szaszłyki przygotowujecie na patelni grillowej to po usmażeniu pierwszej tury szaszłyków należy przetrzeć ostrożnie patelnię papierowym ręcznikiem.
super pomysł z tym batatem 🙂