Jak dawno już nie robiłam sosu do makaronu. Zapomniałam, że przygotowanie obiadu może być takie szybkie. Tylko kilka składników, dość mało siekania, troszkę smażenia i gotowe! Zapraszam na spaghetti z kremowym sosem przygotowanym na bazie serka philadelphia ziołowego.
Zaczynamy od nastawienia wody na makoron. Gdy spaghetti sę gotuje to podsmażamy boczek, a potem pieczarki. Mieszamy składniki sosu i od razu dodajemy do ugotowanego makaronu. Mieszamy i podgrzewamy aż sos zrobi się gesty i kremowy i oblepi nasz makaron. Z takim obiadem uwiniecie się w góra pól godzinki. Świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub szybki obiad po pracy.
Składniki na spaghetii z kremowym serkiem
Aby przygotować to szybkie danie obiadowe potrzebujesz:
- makaron spaghetti - ugotuj go al dente w osolonej wodzie. Zostaw odrobinę wody z gotowania. Ewentualnie możesz go zastąpić innym makaronem.
- pieczarki - wybierz małe i jędrne sztuki, pokrój je na plasterki. Pieczarek nie myje wcześniej, a jedynie oczyszczam papierowymi ręcznikami.
- boczek - użyj boczku cienko pokrojonego w plasterki. Łatwo i szybko się usmaży.
- parmezan - zetrzyj go na średnich oczkach tarki. Nie polecam zastępować go zwykłym żółtym serem.
- serek kremowy ziołowy - użyłam ziołowej Philadelphii, ale może to być dowolny serek kremowy ziołowy. Ewentualnie użyj serka naturalnego i dodaj odrobinę ulubionych ziół np. prowansalskich.
- mleko - do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu.
- natkę pietruszki.
Jak przygotować spaghetii z kremowym serkiem?
Przygotowanie spaghetii z sosem jest niezwykle proste. Wystarczą tylko 4 kroki:
- Przygotuj - ugotuj makaron al dente zachowując wodę z gotowania, pieczarki pokrój, parmezan zetrzyj na średnich oczkach tarki.
- Podsmaż - podsmaż pieczarki oraz boczek. Gdy boczek wystygnie pokrusz go.
- Wymieszaj składniki sosu - w misce połącz połowę boczku, mleko, serek kremowy i parmezan.
- Umieść wszystkie składniki w dużej patelni, wymieszaj i podgrzej.
Więcej przepisów na spaghetti
- Spaghetti carbonara
- Spaghetti ala carbonara z mascarpone
- Spaghetti z sosem dyniowym i kurczakiem
- Spaghetti z sosem Alfredo
Jeśli raz spróbujesz tak przygotowanego makaronu to z pewnością będziesz przyrządzać go częściej. Pokochasz go za smak i za szybkość przygotowania.
Spaghetti z serkiem kremowym w stylu carbonara
SKŁADNIKI (3-4 PORCJE):
- 225g spaghetti,
- 170g serka kremowego ziołowego typu philadelphia,
- 3 łyżki mleka,
- 60g parmezanu,
- 100g wędzonego parzonego boczku,
- 200g pieczarek,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na odrobinie masła na patelni i odkładamy na bok. Makaron spaghetti gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostawiamy około 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Parmezan ścieramy na średnich oczkach tarki. Na suchej patelni podsmażamy cienko pokrojone plasterki boczku. Po usmażeniu osączamy je na papierowych ręcznikach. Powinny być sztywne, chrupiące. Gdy ostygną to drobno je kruszymy.
W miseczce mieszamy ze sobą połowę pokruszonego boczku, cały starty ser parmezan oraz mleko i serek kremowy. W dużej, głębokiej patelni umieszczamy makaron, pieczarki i zawartość miseczki. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż sos stanie się płynny i oblepi makaron. W trakcie mieszania podlewamy wodą z gotowania makaronu. Wodę dodajemy stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zużyłam około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy na wierzchu natką pietruszki i pozostałym pokruszonym boczkiem. Smacznego!