Spaghetti alla carbonara

To tradycyjne włoskie danie. Jego głównymi składnikami są: jajka, ser i makaron. Do tradycyjnej carbonary nie dodajemy śmietanki. Sos powstaje z jajek, które ścinają się pod wpływem gorących składników. Podobno dodanie jednego żółtka do sosu sprawi, że będzie bardziej puszysty. Carbonarę przygotujecie w góra 15 minut więc z przyjemnością wpisuję ją do kategorii SZYBKI OBIAD. To włoskie danie podajemy od razu po przygotowaniu. Raczej nie nadaje się do odgrzewania.

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 120g wędzonego boczku parzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 30g parmezanu (lub garna padano),
  • 150g makaronu spaghetti,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Boczek kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i roztrzepujemy je widelcem.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy boczek i smażymy go kilka minut na rumiano na średnim ogniu. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilkanaście sekund. Zmniejszamy ogień na mniejszy i dodajemy makaron oraz połowę sera. Mieszamy całą zawartość patelni. Następnie makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i mieszamy. Jajka nie mogą się całkowicie ściąć. Mają zgęstnieć i utworzyć gęsty sos. Danie jest gotowe. Wykładamy je na dwa talerze i posypujemy resztą sera.

Możemy dodatkowo posypać całość posiekaną natką pietruszki i oprószyć pieprzem.

Sos z makaronem podajemy od razu.

Życzę smacznego  🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź