Pewnie lubicie grzyby tak jak ja 🙂 Całe szczęście, że pojawiły się w ogóle w tym roku, także jeszcze przedstawię Wam kilka moich propozycji na dania z grzybami. Dzisiaj proponuję bardzo jesienne naleśniki, piękne, żółciutkie, a to dzięki dodatkowi kurkumy. Można podać je z jakimś sosem, śmietanowym lub pomidorowym, lub po prostu ketchupem.
Składniki:
- 1 małe jajko,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 szklanka mleka,
- 200g mąki tortowej,
- sól,
- pieprz,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- obrane grzyby leśne 400g,
- 6 suszonych pomidorów,
- 75 g sera żółtego,
- listki bazylii,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Dodajemy mleko, mąkę i kurkumę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cienkie naleśniki. Grzyby kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy grzyby i smażymy 5-7 minut. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy pokrojone w paski pomidory i starty żółty ser, listki bazylii. Chwilkę smażymy, doprawiamy ewentualnie do smaku.
Naleśniki smarujemy farszem i podajemy. Naleśniki można podać z ketchupem lub sosem pomidorowym. Życzę smacznego 😉