To już kolejne kaszotto na blogu. Tak jak wspominałam wcześniej bardzo lubię kaszę pęczak i często ją przygotowuję na różne sposoby. Kaszotto z trójkolorową papryką to pomysł na sezonowy obiad. Danie jest bardzo smaczne i sycące, kusi także kolorami.
Praktycznie przygotowuję się samo, my tylko dokładamy kolejne pokrojone składniki. Papryka jest teraz najtańsza i najlepsza, warto po nią sięgać. Z dużej ilości papryki możecie przygotować także potrawkę z grzybami, bułeczki a'la leczo czy paprykę faszerowaną, polecam 😉
SKŁADNIKI (6 porcji):
-
500g mięsa mielonego wieprzowego,
-
1 duża cebula,
-
3 kolorowe papryki,
-
250g pieczarek,
-
1 i 1/3 szklanki kaszy pęczak,
-
½ szklanki białego wytrawnego wina,
-
4 szklanki wody lub bulionu,
-
1 puszka pomidorów krojonych (400g),
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
-
½ łyżeczki papryki ostrej,
-
½ łyżeczki papryki słodkiej,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej lub smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone podsmażamy na rumiano na osobnej patelni. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryki płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Pieczarki smażymy kilka minut na rumiano aż cała woda z nich wyparuję.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pęczak i smażmy ciągle mieszając około 2-3 minuty. Wlewamy wino i zagotowujemy. Gdy wino wyparuję dodajemy mięso, mieszamy i wlewamy bulion. Danie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut.
Kolejno dodajemy posiekaną paprykę. Gotujemy razem jeszcze 10 minut pod przykryciem. Potrawę co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pieczarki, mieszamy. Smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy i podajemy.
Życzę smacznego 🙂
pychotka
super 🙂
bardzo lubię takie miseczki z kaszami i dodatkiem warzyw 🙂
Kasia idealne danie do pracy. Już siebie widzę jak rozkoszuję się tą pyszną kaszą na przerwie 😉
Bardzo mi miło 😉 też zabrałam je do pracy 🙂 Jest sycące 🙂
A czy można pominąć wino w przepisie i po prostu dodać od razu bulion? 🙂
Sonia tak, można od razu dodać bulion 🙂