To moja ulubiona pasta kanapkowa na piątkowe śniadanie. Przygotowuje ją w 5 minut. Zazwyczaj w lodówce mam opakowanie serka kremowego, a w spiżarni puszkę tuńczyka. Dokładam troszkę cebuli i zieleniny (jeśli mam), mieszam i gotowe. Pastę podaję z pieczywem, a najbardziej lubię do niej chrupać paprykę.
Pasta z tuńczyka z kremowym serkiem sprawdzi się także jako nadzienie do tortilli. Można posmarować nią krakersy i zrobić pyszną, imprezową przekąskę. Poniższy przepis to wersja podstawowa pasty. Można dodać do niej kukurydzę z puszki i pokrojoną paprykę. Będzie wtedy jeszcze bardziej kolorowa i nie będzie potrzebowała żadnych dodatków.
Więcej przepisów na pasty do chleba
- Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem
- Smalec z fasoli
- Pasta z makreli i twarogu
- Pasta z awokado i jajek
To pyszna pasta kanapkowa przygotowana z dwóch głównych składników. Smakuje pysznie podana z pieczywem i dodatkiem chrupiącej papryki.
Pasta z tuńczyka z kremowym serkiem
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 opakowanie serka kremowego typu philadelphia (135g),
- 1/2 małej cebuli,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka dokładnie odsączamy na sicie z zalewy.
*Możesz użyć zamiennie tuńczyka w oleje. Również odsącz go na sicie.
Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Życzę smacznego!
*Użyłam serka kremowego Piątnica o wadze 135g. Możesz użyć dowolnego innego serka. Jeśli będzie go w opakowaniu troszkę więcej to nic nie szkodzi. Dodaj po prostu większą ilość np. 150g.
Uwaga:
Przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Wiem, że tuńczyk w ciąży nie jest polecany, ale w małych ilościach można go spożywać.