Lime curd (krem limonkowy)

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na orzeźwiający krem limonkowy. Mam ogromną słabość do wszelkiego rodzaju "curdów". Na blogu znajdziecie już przepisy na:

Krem limonkowy powstaje w ten sam sposób co inne curdy czyli mieszamy ze sobą wszystkie składniki i podgrzewamy do zgęstnienia. Ma orzeźwiający, słodko-kwaśny smak. Jest świetnym dodatkiem do serniczków. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do babeczek (np. babeczek cytrynowych). Możemy przełożyć nim także tort (podobnie jak tort cytrynowy).

Lime curd (krem limonkowy)

Lime curd (krem limonkowy)

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka,
  • Skórka starta z 1 dużej lub 2 małych limonek,
  • ½ szklanki soku wyciśniętego z limonki,
  • 150g cukru (3/4 szklanki),
  • 60g zimnego masła,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Limonki sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

W rondelku z grubym dnem umieszczamy jajka, sok i skórkę z limonki, cukier. Miksujemy je do otrzymania jednolitej masy. Masę wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Masę podgrzewamy przez kilka minut (powinno to zająć 4-5 minut) tzn. do momentu aż zacznie gęstnieć. Masa nie powinna się zagotować. Wówczas zdejmujemy ją z ognia i dodajemy sól oraz stopniowo masło. Cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia masła.

Krem jest gotowy. Krem przecieramy przez gęste sitko, a to po to, by pozbyć się skórki i otrzymać gładką konsystencję. Skórkę używamy tylko aromatyzowania kremu. Krem przekładamy do pojemniczka. Gdy ostygnie chowamy go do lodówki. Krem w lodówce zgęstnieje.

Życzę smacznego!

Lime curd (krem limonkowy)

Lime curd (krem limonkowy)





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź