Mini serniczki z kremem rabarbarowym i bezikami

W cotygodniowym cyklu "Weekendowej Cukierenki" proponuję Wam kolejne słodkości z rabarbarem - mini serniczki. Uwielbiam mini serniczki, bo są bardziej podzielne niż sernik, krócej się je piecze i tak ślicznie prezentują się na paterze 🙂 Słodka masa serowa świetnie komponuję się z kwaskowym kremem. A smak i wygląd tych mini deserów podkreślają małe beziki. Mówię Wam, to naprawdę niebo w gębie 😉

Mini serniczki z kremem rabarbarowym i bezikami

Mini serniczki z kremem rabarbarowym i bezikami

SKŁADNIKI (12-16 sztuk):

  • SPÓD:
  • 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 50g masła,
  • SERNICZKI:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 jajko,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • KREM RABARBAROWY:
  • 450g rabarbaru,
  • 6 żółtek,
  • 150g cukru,
  • skórka starta z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 40g masła,
  • DODATKOWO:
  • małe beziki

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami.




Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.

SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

KREM RABARBAROWY: Rabarbar obieramy i kroimy go w mniejsze kawałeczki. Zasypujemy go 50g cukru i odstawiamy, aby puścił sok. Wstawiamy go na średni ogień i gotujemy często mieszając aż się rozpadnie. Wówczas przecieramy go przez sito, aby pozbyć się włókien. Do rondelka wkładamy mus rabarbarowy (przestudzony), żółtka, resztę cukru, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy mikserem lub roztrzepujemy rózgą. Rondelek wstawiamy na wolny ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż masa się zagotuję (należy uważać, aby masa się nie ścięła) i zgęstnieje. Masę zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia. Krem jest gotowy.

Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu rabarbarowego. Układamy na nich beziki tuż przed podaniem. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby jej zbędnie nie napowietrzać.

Mini serniczki z kremem rabarbarowym i bezikami

Mini serniczki z kremem rabarbarowym i bezikami

Mini serniczki z kremem rabarbarowym i bezikami

Mini serniczki z kremem rabarbarowym i bezikami

Może spodobają Ci się także:

MINI SERNICZKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI JAGODOWYMI

MINI SERNICZKI CYNAMONOWE

2 komentarzy

  1. Wyglądają cudownie! A smakują zapewne jeszcze lepiej! 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, Trufelku gorąco Ci je polecam 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij