Owoc mango jest bardzo cenionym owocem. Jego egzotyczny smak zachwyca smakoszy. Przygotowałam z niego krem, który ma wszechstronne zastosowanie. Możemy nim nadziewać ciasteczka, muffinki, podawać go z naleśnikami lub zjeść sam. Ja przygotowałam z nim babeczki, na które przepis pojawi się jutro na blogu, a także makaroniki. Resztę kremu, który pozostał mi po przygotowaniu tych słodkości podałam do naleśników z bitą śmietaną - smakowały bajecznie 🙂
SKŁADNIKI:
-
420g puree z mango (2 średnie owoce),
-
90g cukru,
-
30ml soku z cytryny,
-
3 żółtka,
-
35g masła,
-
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania kremu używamy bardzo dojrzałe, miękkie owoce. Mango po obraniu miksujemy blenderem na gładki mus i odważamy 420g puree. Puree łączymy z cukrem, sokiem z cytryny i żółtkami. Mksujemy je przez 30s mikserem. Masę przelewamy do większego rondelka i wstawiamy na wolny ogień. Masę podgrzewamy co jakiś czas mieszając, nie może się zagotować! W tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2 łyżkach zimnej wody. Tuż przed samym zagotowaniem masy wlewamy rozrobioną mąkę. Rondelek ponownie wstawiamy na wolny ogień i mieszamy – masa powinna wyraźnie zgęstnieć.
Chwilkę podgrzewamy i znowu tuż przed samym zagotowaniem masę ściągamy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia, połączenia się z kremem. Krem odstawiamy do wystudzenia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Krem przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku, do 3 dni.
2) Kremu nie można zagotować, bo wówczas może się zwarzyć.
jaki ma wspaniały żółciutki kolor 🙂
Czy do przygotowania kremu z mango można użyć już gotowego puree z puszki?
Tak 🙂
Robiłam raz i bardzo mi smakował!
Kasiu, czy ten krem można zamrozić na później?
Weronika tak, można go zamrozić. Przechowujemy go do 2 miesięcy w zamrażarce.
Czy on nada się do przełożenia tortu ??
Tak ?
Witam czy można pominąć cukier?
Ewelina można, ale krem wówczas straci na smaku ?
Czy można wymieszać ten krem z mascarpone i śmietanka?
Pewnie, że tak ?
Żelatynę?
Też można dodać żelatynę.
Kiedy dodajemy masło?
Gosiu tak jak w przepisie: “Chwilkę podgrzewamy i znowu tuż przed samym zagotowaniem masę ściągamy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia, połączenia się z kremem. “
Wypróbowałam…. mniam. Użyłam do tarty. To nic innego jak budyń tylko zamiast mleka masa mango-cytrynowo-żółtkowa. Moje pytanie… czy powinnam zapiekać, żeby zapobiec rozdwajaniu?
Żeby krem się nie rozdwajał to wystarczy go dobrze zmiksować/wymieszać z masłem. Ale można go też zapiec na tarcie 😉
Jak można zagęścić ten krem? Chcę go użyć do tortu bezowego.
Kasiu myślę, że do tortu bezowego nie ma potrzeby zagęszczać tego kremu. Jeśli chcesz go jednak zagęścić to proponuję dodać żelatyny.