Ananas, pomarańcza, kokos – te smaki świetnie pasują do ciasta marchewkowego. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy nawet miksera. Krem możemy zrobić ze zwykłego serka kremowego. Ja jednak nie rezygnowałabym z serka philadelphia, bo daje ciastu wspaniały charakter.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g marchewki startej na średnich oczkach tarki,
- 200g cukru,
- 3 jajka,
- 230ml oleju ( niepełna szklanka),
- Skórka starta z 1 pomarańczy,
- 300g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 200g odsączonego ananasa z puszki,
- 100g orzechów włoskich lub pekan,
- KREM:
- 120g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 375g serka philadelphia,
- ¾ szklanki wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Ananasa i orzechy kroimy w małą kostkę.
Do miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy i olej. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę, pokrojonego ananasa i orzechy, mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka).
Pu upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na 3 części.
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i aromat. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy po łyżce serka philadelphia i dalej ucieramy. Kolejno dodajemy wiórki kokosowe i krótko miksujemy do połączenia.
Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Trochę kremu zostawiamy na wierzch i boki ciasta.
Ciasto schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Pierwszy raz zrobilem sam ciasto od początku do końca! Jest pyszne, proste w wykonaniu, mega wilgotne! Żona zaczęła się bać konkurencji w kuchni. Pozdrawiam!
Tomku brawo! Miło mi to czytać 🙂
Pozdrawiam
Uwielbiamy to ciasto! Zwlaszcza jesienią, kiedy jest sezon na ciasta warzywne, robimy je regularnie 😉 jest pyszne i mega wilgotne!
Ogromnie mi miło ?