Egzotyczne ciasto marchewkowe

Ananas, pomarańcza, kokos – te smaki świetnie pasują do ciasta marchewkowego. Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy nawet miksera. Krem możemy zrobić ze zwykłego serka kremowego. Ja jednak nie rezygnowałabym z serka philadelphia, bo daje ciastu wspaniały charakter.

Egzotyczne ciasto marchewkowe

Egzotyczne ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g marchewki startej na średnich oczkach tarki,
  • 200g cukru,
  • 3 jajka,
  • 230ml oleju ( niepełna szklanka),
  • Skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 300g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 200g odsączonego ananasa z puszki,
  • 100g orzechów włoskich lub pekan,
  • KREM:
  • 120g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 375g serka philadelphia,
  • ¾ szklanki wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

Ananasa i orzechy kroimy w małą kostkę.

Do miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy i olej. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę, pokrojonego ananasa i orzechy, mieszamy.

Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.

Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka).

Pu upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na 3 części.

KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i aromat. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy po łyżce serka philadelphia i dalej ucieramy. Kolejno dodajemy wiórki kokosowe i krótko miksujemy do połączenia.

Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Trochę kremu zostawiamy na wierzch i boki ciasta.

Ciasto schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Egzotyczne ciasto marchewkowe

Egzotyczne ciasto marchewkowe

Egzotyczne ciasto marchewkowe

Egzotyczne ciasto marchewkowe

Może spodobają Ci się także:

CIASTO MARCHEWKOWE Z DWOMA KREMAMI

JOGURTOWE CIASTO MARCHEWKOWE

MUFFINKI MARCHEWKOWE Z LUKREM Z MASCARPONE

FIT MUFFINKI MARCHEWKOWO-KOKOSOWE





4 komentarzy

  1. Pierwszy raz zrobilem sam ciasto od początku do końca! Jest pyszne, proste w wykonaniu, mega wilgotne! Żona zaczęła się bać konkurencji w kuchni. Pozdrawiam!

    • cukiereczek

      Tomku brawo! Miło mi to czytać 🙂
      Pozdrawiam

  2. Uwielbiamy to ciasto! Zwlaszcza jesienią, kiedy jest sezon na ciasta warzywne, robimy je regularnie 😉 jest pyszne i mega wilgotne!

    • cukiereczek

      Ogromnie mi miło ?

Zostaw odpowiedź