Proste ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe od lat kojarzy mi się z jesiennymi wypiekami. Co roku, obok szarlotki, gości ono na naszym stole. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam najprostszą wersję ciasta marchewkowego, z samych podstawowych składników. Wszystkie składniki na ciasto odmierzamy szklanką. Nie będzie więc problemu z posiadaniem wagi kuchennej. Ciasto posmarowałam lekkim kremem z serka typu Philadelphia. Co mam na myśli pisząc typu Philadelphia? Znaczy to, że zamiennie zamiast serka Philadelpha można użyć serek Twój Smak marki Piątnica lub Delicate z Biedronki. Oba świetnie się tu sprawdzają. Myślę, że z odmierzeniem składników na krem też poradzicie sobie bez wagi.

Ciasto robi się błyskawicznie. Jest dziecinnie proste do przygotowania. Jest puszyste, mięciutkie. Pamiętajcie o użyciu składników o temperaturze pokojowej. Ciasto ozdobiłam marchewkami, które przygotowałam samodzielnie z masy cukrowej. Pamiętajcie, że po położeniu marchewek na kremie zaczną się one rozpuszczać. Także dekoracje cukrowe najlepiej położyć tuż przed podaniem.

A jakie są inne sposoby na marchewkę na słodko? Na blogu znajdziecie kilka przepisów:

Smacznych wypieków!

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (około 225g),
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • KREM:
  • 90g masła,
  • 270g serka typu Philadelphia,
  • 8 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o pojemności 250ml.

Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Odmierzamy 2 szklanki. Marchewki nie ubijamy w szklance, ale wkładamy luźno. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, góra-dół (do suchego patyczka).

KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną puszystą masą maślaną (około 5 minut). Dodajemy serek w trzech turach i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy. Wykładamy go na wierzch ciasta.

Ciasto możemy udekorować cukrowymi marchewkami. Życzę smacznego!

Proste ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe





10 komentarzy

  1. Czy zamiast cukru trzcinowego można użyć zwykłego cukru białego?

  2. Witam, ciasto po ostudzeniu okazało się surowe w środku ? czy da się je jakoś uratować i dopiec?

    • cukiereczek

      Można spróbować dopiec. Widocznie za krótko się piekło ?

  3. Hej ! Czy mąka musi być pszenna, czy może być inna?

    • cukiereczek

      Może być orkiszowa jasna.

  4. Cześć, mam ogromną prośbę.
    Bardzo chce zrobić ciasto marchewkowe z któregoś twojego przepisu ale wszystkie podane są w szklankach.
    Moje szklanki mają wszystkie 300ml lub 500… Więc kompletnie nie wiem jak w takim razie mam odmierzyć odpowiednią ilość.
    Czy była by szansa na podanie ilości w gramach?
    Bardzo ładnie proszę

    • cukiereczek

      Cóż mogę napisać…Miło mi bardzo, ale niestety nie mam akurat na stanie wszystkich składników, aby je zważyć. Podpowiedzieć mogę, że szklanka cukru waży około 200g, szklanka mąki pszennej około 150-160g. 2 szklanki marchewki startej to będzie akurat Twoja 1 szklanka o pojemności 500ml. A ile waży szklanka oleju to trzeba wygooglać :/

Zostaw odpowiedź