Proste ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe od lat kojarzy mi się z jesiennymi wypiekami. Co roku, obok szarlotki, gości ono na naszym stole. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam najprostszą wersję ciasta marchewkowego, z samych podstawowych składników. Wszystkie składniki na ciasto odmierzamy szklanką. Nie będzie więc problemu z posiadaniem wagi kuchennej. Ciasto posmarowałam lekkim kremem z serka typu Philadelphia. Co mam na myśli pisząc typu Philadelphia? Znaczy to, że zamiennie zamiast serka Philadelpha można użyć serek Twój Smak marki Piątnica lub Delicate z Biedronki. Oba świetnie się tu sprawdzają. Myślę, że z odmierzeniem składników na krem też poradzicie sobie bez wagi.

Ciasto robi się błyskawicznie. Jest dziecinnie proste do przygotowania. Jest puszyste, mięciutkie. Pamiętajcie o użyciu składników o temperaturze pokojowej. Ciasto ozdobiłam marchewkami, które przygotowałam samodzielnie z masy cukrowej. Pamiętajcie, że po położeniu marchewek na kremie zaczną się one rozpuszczać. Także dekoracje cukrowe najlepiej położyć tuż przed podaniem.

A jakie są inne sposoby na marchewkę na słodko? Na blogu znajdziecie kilka przepisów:

Smacznych wypieków!

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (około 225g),
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • KREM:
  • 90g masła,
  • 270g serka typu Philadelphia,
  • 8 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Odmierzamy 2 szklanki. Marchewki nie ubijamy w szklance, ale wkładamy luźno. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, góra-dół (do suchego patyczka).

KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną puszystą masą maślaną (około 5 minut). Dodajemy serek w trzech turach i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy. Wykładamy go na wierzch ciasta.

Ciasto możemy udekorować cukrowymi marchewkami. Życzę smacznego!

Proste ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij