Ciasto marchewkowe od lat kojarzy mi się z jesiennymi wypiekami. Co roku, obok szarlotki, gości ono na naszym stole. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam najprostszą wersję ciasta marchewkowego, z samych podstawowych składników. Wszystkie składniki na ciasto odmierzamy szklanką. Nie będzie więc problemu z posiadaniem wagi kuchennej. Ciasto posmarowałam lekkim kremem z serka typu Philadelphia. Co mam na myśli pisząc typu Philadelphia? Znaczy to, że zamiennie zamiast serka Philadelpha można użyć serek Twój Smak marki Piątnica lub Delicate z Biedronki. Oba świetnie się tu sprawdzają. Myślę, że z odmierzeniem składników na krem też poradzicie sobie bez wagi.
Ciasto robi się błyskawicznie. Jest dziecinnie proste do przygotowania. Jest puszyste, mięciutkie. Pamiętajcie o użyciu składników o temperaturze pokojowej. Ciasto ozdobiłam marchewkami, które przygotowałam samodzielnie z masy cukrowej. Pamiętajcie, że po położeniu marchewek na kremie zaczną się one rozpuszczać. Także dekoracje cukrowe najlepiej położyć tuż przed podaniem.
A jakie są inne sposoby na marchewkę na słodko? Na blogu znajdziecie kilka przepisów:
- muffinki marchewkowe,
- fit muffinki marchewkowe,
- pierogi z marchewką,
- placuszki marchewkowe,
- dżem marchewkowy,
- rogaliki marchewkowe.
Smacznych wypieków!
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 2 szklanki startej marchewki,
- 2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka cukru trzcinowego (około 225g),
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cynamonu
- KREM:
- 90g masła,
- 270g serka typu Philadelphia,
- 8 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Odmierzamy 2 szklanki. Marchewki nie ubijamy w szklance, ale wkładamy luźno. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, góra-dół (do suchego patyczka).
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną puszystą masą maślaną (około 5 minut). Dodajemy serek w trzech turach i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy. Wykładamy go na wierzch ciasta.
Ciasto możemy udekorować cukrowymi marchewkami. Życzę smacznego!

Proste ciasto marchewkowe