Proste ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe od lat kojarzy mi się z jesiennymi wypiekami. Co roku, obok szarlotki, gości ono na naszym stole. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam najprostszą wersję ciasta marchewkowego, z samych podstawowych składników. Wszystkie składniki na ciasto odmierzamy szklanką. Nie będzie więc problemu z posiadaniem wagi kuchennej. Ciasto posmarowałam lekkim kremem z serka typu Philadelphia. Co mam na myśli pisząc typu Philadelphia? Znaczy to, że zamiennie zamiast serka Philadelpha można użyć serek Twój Smak marki Piątnica lub Delicate z Biedronki. Oba świetnie się tu sprawdzają. Myślę, że z odmierzeniem składników na krem też poradzicie sobie bez wagi.

Ciasto robi się błyskawicznie. Jest dziecinnie proste do przygotowania. Jest puszyste, mięciutkie. Pamiętajcie o użyciu składników o temperaturze pokojowej. Ciasto ozdobiłam marchewkami, które przygotowałam samodzielnie z masy cukrowej. Pamiętajcie, że po położeniu marchewek na kremie zaczną się one rozpuszczać. Także dekoracje cukrowe najlepiej położyć tuż przed podaniem.

A jakie są inne sposoby na marchewkę na słodko? Na blogu znajdziecie kilka przepisów:

Smacznych wypieków!

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (około 225g),
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • KREM:
  • 90g masła,
  • 270g serka typu Philadelphia,
  • 8 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Odmierzamy 2 szklanki. Marchewki nie ubijamy w szklance, ale wkładamy luźno. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, góra-dół (do suchego patyczka).

KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną puszystą masą maślaną (około 5 minut). Dodajemy serek w trzech turach i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy. Wykładamy go na wierzch ciasta.

Ciasto możemy udekorować cukrowymi marchewkami. Życzę smacznego!

Proste ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe

6 komentarzy

  1. Czy zamiast cukru trzcinowego można użyć zwykłego cukru białego?

  2. Witam, ciasto po ostudzeniu okazało się surowe w środku 😔 czy da się je jakoś uratować i dopiec?

    • cukiereczek cukiereczek

      Można spróbować dopiec. Widocznie za krótko się piekło 😕

  3. Hej ! Czy mąka musi być pszenna, czy może być inna?

    • cukiereczek cukiereczek

      Może być orkiszowa jasna.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij