Dżem marchewkowy

Warzywne dżemy nie są już nowością. Bardzo smaczne przetwory wychodzą np. z dyni czy cukinii. Natomiast dżem marchewkowy robiłam po raz pierwszy. Tak mnie zauroczył, że postanowiłam go przygotować, a jego zrobienie nie nastręcza żadnych problemów. Dżem wychodzi słodziutki, ma pomarańczowy posmak, gorąco go polecam 🙂 Idealny na śniadanie i do naleśników.

Składniki:

 

  • 1 kg marchewek,
  • 1-2 szklanki cukru,
  • 2 cytryny

 

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła i gotujemy do miękkości (40-50 minut). Po ugotowaniu marchewkę odcedzamy i studzimy. Zimną marchewkę rozdrabniamy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wkładamy zmiksowaną marchewkę oraz cukier.

Smażymy całość około pół godziny aż masa zgęstnieje i większość wody odparuję. Dżem co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i smażymy kolejne 5-10 minut. Gotowy gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Jeśli chcemy dżem mniej słodki dodajemy 1 szklankę, a jeżeli bardziej - to 2.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź