Pierogi z młodą marchewką

Nikogo już nie dziwi dodatek marchewki w wypiekach i deserach. To bardzo uniwersalne warzywo - świetnie sprawdza się na słodko, jak i na wytrawnie.

Marchewkę dodawałam już do ciasta, muffinek, placuszków, a nawet zrobiłam z niej dżem.

Młoda marchewka jest dużo słodsza niż starsza, jest soczysta, szybciej staje się miękka. W połączeniu z rodzynkami, bitą śmietaną i czekoladą smakuje naprawdę fajnie. Takie połączenie może wydawać się dość nietypowe, ale zapewniam, że jest bardzo smaczne. Polecam 😉

Pierogi z młodą marchewką

Pierogi z młodą marchewką

SKŁADNIKI (4-5 porcji):

  • CIASTO:
  • 375 g mąki,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • Szczypta soli,
  • ciepła woda (około ¾ szklanki),
  • NADZIENIE:
  • 500g młodych marchewek,
  • 100g rodzynek,
  • 4 łyżki rumu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki,
  • Szczypta cynamonu,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki masła,
  • DO PODANIA:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 50g czekolady,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Marchewki obieramy i płuczemy. Ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy marchewkę, sok z cytryny i cukier – smażymy razem 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy rodzynki i dusimy jeszcze 3-5 minut. Marchewka w tym czasie powinna zmięknąć. Patelnię zdejmujemy z ognia. Po ostygnięciu dodajemy do zawartości patelni szczyptę cynamonu i żółtko, mieszamy.




CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.

Pierogi podajemy na ciepło, z dodatkiem bitej śmietany, posypane startą czekoladą.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 pierogów.
  • Jeśli pierogi będą jadły dzieci to rum zastępujemy wodą.
Pierogi z młodą marchewką

Pierogi z młodą marchewką

Pierogi z młodą marchewką

Pierogi z młodą marchewką

1 Komentarz

  1. takich pierogów jeszcze nie jadłam.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij