Rogaliki marchewkowe z marmoladą

Pewnie już nikogo nie zdziwi, że dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" zagoszczą rogaliki, których głównym składnikiem jest marchewka. Przecież z marchewki można przygotować ciasto oraz muffinki, czemu nie zrobić rogalików? 🙂 Na przepis na te rogaliki natknęłam się w moim kalendarzu. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu więc minęło kilka dni i już pachniało nimi w moim domu. Są pyszne, słodziutkie, kruche i mają przepiękny pomarańczowy kolor. Gorąco zachęcam do ich przygotowania 🙂

Składniki:

 

  • 200g startej na drobnych oczkach marchewki,
  • 200g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • kilka łyżek marmolady

 

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tworząc kształt koła. Koło dzielimy na 12 części - powstanie 12 trójkątów.

Na każdym trójkącie układamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie spalić rogalików, powinny się delikatnie zarumienić Po upieczeniu rogaliki studzimy na kratce. Rogaliki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: 
Rogaliki można podać również polane lukrem. Wówczas należy 1 łyżkę mleka utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu np. cytrynowego. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź