To mój bazowy przepis na serniczki.
- Ciasteczkowy spód, który powstaje z połączenia pokruszonych ciasteczek Digestive oraz rozpuszczonego masła.
- Masa serowa, która jest bardzo prosta do przygotowania, bo wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Znajdziemy w niej obok zmielonego twarogu również serek mascarpone. Dzięki temu dodatkowi serniczki są jeszcze bardziej kremowe.
- wykończenie - i tutaj daje już różne dodatki. Czasem są to świeże owoce, czasem frużelina (najczęściej wiśniowa). Często przygotowuje lemon curd, passion fruit curd, lime curd. A czasami jest to krem śmietankowy lub czekoladowy.
Do sernika pasuje naprawdę wiele dodatków. Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na serniczki z wyśmienitym kremem czekoladowym. Krem ten jest aksamitny, delikatny i pysznie czekoladowy. Kropkę nad i w dzisiejszym deserze stanowi dekoracja z czereśni. To jest pyszne!
Serniczki przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej.
Więcej przepisów na mini serniczki

Mini serniczki z kremem czekoladowym
Delikatna masa serowa, na spodzie ciasteczkowym z aksamitnym kremem śmietankowym z czekoladą. To jest pyszne!
Mini serniczki z kremem czekoladowym
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- SPÓD:
- 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 50g masła,
- SERNICZKI:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 250g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
- 1/2 szklanki cukru (100g),
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 jajko,
- KREM CZEKOLADOWY:
- 1 porcja kremu czekoladowego,
- DODATKOWO:
- czereśnie
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu
SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki).

Przygotowanie masy serowej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Mini serniczki przed i po upieczeniu
Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Mini serniczki z kremem czekoladowym
KREM CZEKOLADOWY: Krem czekoladowy przygotowujemy według TEGO przepisu.
Wystudzone serniczki dekorujemy kremem czekoladowym przy pomocy szprycy z końcówką gwiazdką 1M. Na wierzch wykładamy jedną czereśnie z ogonkiem. Serniczki przechowujemy w lodówce, a podajemy w temperaturze pokojowej.
Życzę smacznego!