Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Uwielbiam serniki, pewnie tak jak większość z Was 🙂

W cotygodniowym cyklu "Weekendowej Cukierenki" proponuję przygotowanie mini serniczków. Zamiast piec sernik warto przygotować takie serniczki na jeden kęs. Są bardziej podzielne, krócej się je piecze i tak ślicznie prezentują się na paterze. Latem, gdy mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych owoców, warto przyozdobić nimi wypieki i desery. Ja wykorzystałam owoce jagodowe.

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

SKŁADNIKI (12-16 sztuk):

  • SPÓD:

  • 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,

  • 50g masła,

  • SERNICZKI:

  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,

  • 250g serka mascarpone,

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),

  • 2/3 szklanki cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 1 jajko,

  • Skórka starta z 1 cytryny,

  • KREM CYTRYNOWY

  • 3 cytryny,

  • 2 jajka,

  • 2 żółtka,

  • 200g cukru,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 1 łyżka oliwy,

  • DODATKOWO:

  • Borówki, jagody, maliny

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki).

Przygotowanie masy serowej

Przygotowanie masy serowej

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Serniczki pieczemy około 15-25 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Mini serniczki przed i po upieczeniu

Mini serniczki przed i po upieczeniu

KREM CYTRYNOWY: Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Do rondelka wkładamy jajka, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy i roztrzepujemy rózgą. Rondelek wstawiamy na wolny ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż masa się zagotuję (należy uważać, aby masa się nie ścięła). Wówczas dodajemy oliwę, mieszamy i gotujemy razem 2 minuty ciągle mieszając. Krem jest gotowy.

Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu cytrynowego. Układamy na nich owoce: maliny, jagody, borówki. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby jej zbędnie nie napowietrzać.

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Serniczki z kremem cytrynowym i owocami jagodowymi

Inspiracja: Kwestia Smaku





3 komentarzy

  1. małe pychotki 🙂

  2. Najlepsze , mniaaaaaaaaaaaam !

    • cukiereczek

      ♥️

Zostaw odpowiedź