Mini serniczki cynamonowe (a’la cinnamon roll)

Witajcie w "Weekendowej Cukierence"! Zapraszam na cotygodniową porcję słodkości 🙂 Tydzień temu pokazywałam Wam przepis na trufle walentynkowe. A dziś zapraszam na małe serniczki, pieczone w formie muffinkowej. To serniczki idealne dla wielbicieli cynamonu. Przy ich przygotowaniu wzorowałam się na słynnych bułeczkach cinnamon roll.

Cinnamon roll to zawijane bułeczki drożdżowe wypełnione masą cynamonową. W moich serniczkach warstwy sera przesypywałam cukrem wymieszanym z cynamonem. Dzięki temu po przekrojeniu uzyskujemy super efekt wizualny. Wierzch serniczków udekorowałam maślanym ślimaczkiem. Czyż tak przygotowane mini serniczki nie wyglądają słodko? 🙂 Wbrew pozorom ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Po upieczeniu konieczne jest schłodzenie serniczków w lodówce. Serniczki przygotowałam na swoje urodziny. Cieszyły się dużym powodzeniem.

Mini serniczki cynamonowe (a'la cinnamon roll)

Mini serniczki cynamonowe (a'la cinnamon roll)

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • SPÓD:

  • 120g ciasteczek pełnoziarnistych (np.Digestive),

  • 40g masła,

  • MASA SEROWA:

  • 350g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,

  • ½ szklanki cukru (100g),

  • 2 łyżki mąki pszennej (24g),

  • ½ łyżeczki cynamonu,

  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% (120g),

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • 2 jajka,

  • POSYPKA CYNAMONOWA:

  • 1 i ½ łyżki cynamonu,

  • ¼ szklanki cukru (50g),

  • LUKIER:

  • 3 łyżki masła (75g),

  • 2/3 szklanki cukru pudru,

  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową na 12 babeczek wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.

POSYPKA CYNAMONOWA: Mieszamy ze sobą cukier i cynamon.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Do miski wkładamy ser, cukier, mąkę i cynamon – mieszamy razem do połączenia na małych obrotach miksera (aby nie wtłaczać w masę serową zbyt dużej ilości powietrza). Zeskrobujemy masę z boków miski do środka i dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy na małych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Dodajemy pierwsze jajko, chwilkę miksujemy. Dodajemy drugie jajko i znowu krótko miksujemy. Masa serowa jest już gotowa. Wykładamy ją do formy muffinkowej w następujący sposób:

Bierzemy około ½-3/4 łyżki masy serowej i wykładamy ją na spód ciasteczkowy. Masę serową posypujemy cynamonową posypką tak, aby zakryła ser. Ponownie wykładamy porcje sera i posypujemy go posypką. Wykładamy jeszcze jedną warstwę sera i posypujemy ją porcją posypki. Powinniśmy otrzymać 3 warstwy masy serowej, na wierzchu powinna znajdować się posypka. Papilotki powinny być pełne.

Serniczki pieczemy 15-17 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy drzwiczki zamknięte na 5 minut. Po tym czasie drzwiczki delikatnie uchylamy i studzimy serniczki przez 15-20 minut. Gdy serniczki wystygną umieszczamy je w lodówce.

LUKIER: Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii i miksujemy razem do gładkości. Masę przekładamy do szprycy z cienką końcówką (lub tutki zrobionej z papieru) i na każdym serniczku robimy „ślimaczka”.

Serniczki przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Bardzo ważne jest, aby za długo nie miksować masy serowej. Wówczas wtłoczymy zbyt dużo powietrza i serniczki mocno urosną, apotem opadną.

2) Składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je wyjąć z lodówki 2h wcześniej.

Mini serniczki cynamonowe (a'la cinnamon roll)

Mini serniczki cynamonowe (a'la cinnamon roll)

Mini serniczki cynamonowe (a'la cinnamon roll)

Mini serniczki cynamonowe (a'la cinnamon roll)

Mini serniczki cynamonowe (a'la cinnamon roll)

Mini serniczki cynamonowe (a'la cinnamon roll)

Może spodobają Ci się także:

DYNIOWE CINNAMON ROLLS

MINI SERNICZKI Z KREMEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI

CYNAMONKI





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij