Zapachniało świeżymi truskawkami i rabarbarem, a to za sprawą pysznego maślankowego ciasta drożdżowego. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje pierwszy wiosenny wypiek. Wyśmienity jako podwieczorek! Odkąd pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe na maślance....zakochałam się 🙂 I teraz najczęściej przygotowuje właśnie takie. Jest to typowe ciasto drożdżowe, które wymaga przygotowania rozczynu i podwójnego wyrastania. Z tą różnicą, że zamiast mleka używamy maślanki.
U mojej mamy w ogrodzie rabarbar jest już duży więc sądzę, że z łatwością go znajdziecie również na straganach. A truskawki świeże przyjeżdżają do nas teraz z Hiszpanii. Jeszcze miesiąc i będziemy mogli cieszyć się smakiem naszych polskich. Do tego ciasta możecie także wykorzystać truskawki mrożone.
Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem i truskawkami
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 600g mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży,
- 120g cukru,
- 150ml maślanki,
- 50ml wody,
- 150g masła,
- 3 jajka,
- ½ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 100g mąki pszennej,
- 70g cukru,
- 70g masła,
- Szczypta soli,
- DODATKOWO:
- 200g rabarbaru,
- 200g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł.
W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne.
Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy rabarbar pokrojony w 2cm kostkę i pokrojone na pół truskawki (rozcięciem do góry). Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.
Życzę smacznego!