Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Zapachniało świeżymi truskawkami i rabarbarem, a to za sprawą pysznego maślankowego ciasta drożdżowego. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje pierwszy wiosenny wypiek. Wyśmienity jako podwieczorek! Odkąd pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe na maślance....zakochałam się 🙂 I teraz najczęściej przygotowuje właśnie takie. Jest to typowe ciasto drożdżowe, które wymaga przygotowania rozczynu i podwójnego wyrastania. Z tą różnicą, że zamiast mleka używamy maślanki.

U mojej mamy w ogrodzie rabarbar jest już duży więc sądzę, że z łatwością go znajdziecie również na straganach. A truskawki świeże przyjeżdżają do nas teraz z Hiszpanii. Jeszcze miesiąc i będziemy mogli cieszyć się smakiem naszych polskich. Do tego ciasta możecie także wykorzystać truskawki mrożone.

Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem i truskawkami

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 600g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 120g cukru,
  • 150ml maślanki,
  • 50ml wody,
  • 150g masła,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej,
  • 70g cukru,
  • 70g masła,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 200g rabarbaru,
  • 200g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł.

Podrośnięty rozczyn na ciasto

Podrośnięty rozczyn na ciasto

W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne.

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy rabarbar pokrojony w 2cm kostkę i pokrojone na pół truskawki (rozcięciem do góry). Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.

Życzę smacznego!

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Jeśli przygotujesz ciasto drożdżowe to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź