Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto według przepisu mojej teściowej. Latem robię je z truskawkami i rabarbarem, a jesienią ze śliwkami. Przepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 45g świeżych drożdży,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 1 szklanka mleka,
  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 500g truskawek,
  • KRUSZONKA:
  • 80g mąki,
  • 60g masła,
  • 50g cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki cukru oraz 4-5 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko i żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrasta to umyte i osuszone truskawki kroimy na pół oraz przygotowujemy kruszonkę.

Formę prostokątną (35x25cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto wykładamy do foremki. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło to przed wyłożeniem go do formy ręce zwilżamy odrobiną oleju.

Na cieście układamy truskawki nieprzeciętą stroną do dołu. Następnie równomiernie posypujemy je kruszonką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Ciasto pieczemy około 40-50 minut.

KRUSZONKA: Do miski wkładamy mąkę i cukier puder. Mieszamy je chwilkę, żeby dobrze się połączyły. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami. W ten sposób powstanie nam kruszonka.

Życzę smacznego  🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij