Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Zapachniało świeżymi truskawkami i rabarbarem, a to za sprawą pysznego maślankowego ciasta drożdżowego. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje pierwszy wiosenny wypiek. Wyśmienity jako podwieczorek! Odkąd pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe na maślance....zakochałam się 🙂 I teraz najczęściej przygotowuje właśnie takie. Jest to typowe ciasto drożdżowe, które wymaga przygotowania rozczynu i podwójnego wyrastania. Z tą różnicą, że zamiast mleka używamy maślanki.

U mojej mamy w ogrodzie rabarbar jest już duży więc sądzę, że z łatwością go znajdziecie również na straganach. A truskawki świeże przyjeżdżają do nas teraz z Hiszpanii. Jeszcze miesiąc i będziemy mogli cieszyć się smakiem naszych polskich. Do tego ciasta możecie także wykorzystać truskawki mrożone.

Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem i truskawkami

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 600g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 120g cukru,
  • 150ml maślanki,
  • 50ml wody,
  • 150g masła,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej,
  • 70g cukru,
  • 70g masła,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 200g rabarbaru,
  • 200g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł. W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy rabarbar pokrojony w 2cm kostkę i pokrojone na pół truskawki (rozcięciem do góry). Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.

Życzę smacznego!

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Maślankowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Jeśli przygotujesz ciasto drożdżowe  to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij