Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Dziś 2 grudnia, a więc do świąt już tylko 22 dni. Czy Wy też już czujecie ten świąteczny klimat? 😉 Prezentuję Wam dzisiaj kolejną świąteczną propozycję czyli makowiec dla zabieganych. Przygotowuję się go bardzo szybko. Masa makowa jest przygotowana z maku mielonego. Mak mielony wystarczy zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Nie musimy go wcześniej moczyć, ani mielić w maszynce. Ciasto jest ucierane, puszyste, o maślano-cytrynowym smaku. Całe ciasto spokojnie przygotujecie w kilkanaście minut. Reszta to już tylko pieczenie.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 170g masła,
- 200g cukru,
- 6 jajek,
- 1 cytryna,
- MASA MAKOWA:
- 300g mielonego maku,
- ½ szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE:
MASA MAKOWA: Mielony mak zalewamy wrzącą wodą w stosunku 1:1 czyli 300ml wody (chyba, że na opakowaniu maku jest inaczej). Mak mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na jasną puszystą masę i dodajemy do maku. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z makiem tuż przez wyłożeniem na ciasto.
CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem około 5-7 minut aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy po 30 sekund na każde żółtko. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Kolejno na przemian dodajemy mąkę i sok z cytryny w dwóch turach. Mieszamy do połączenia składników, ale nie za długo.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy około 2/3 ciasta cytrynowego, wyrównujemy. Kolejno wykładamy całą masę makową i rozprowadzamy ją delikatnie po cieście. Na wierzch wykładamy resztę ciasta cytrynowego.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Gdyby ciasto zaczynało się spiekać z góry to przykrywamy je folią.
Ciasto studzimy ostrożnie, żeby nie opadło. Najlepiej zostawić je chwilkę w zamkniętym piekarniku, a później studzić je w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do masy makowej możemy dodać garść rodzynek. Masę makową możemy wzbogacić o odrobinę aromatu migdałowego.
2) Ciasto możemy upiec także w tortownicy o średnicy 26-28cm. Będzie wtedy wyższe, a czas pieczenia to około 50-60 minut.
Witam, czy przy makowcu w ciescie ucieranym mozna uzyc gotowego maku z puszki czy on bedzie za ciezki?
A gory dziekuje za odpowiedz:)
Szczerze przyznam, że nigdy nie używałam maku z puszki i nawet nie wiem jaką ma konsystencję. Aczkolwiek myślę, że tutaj można by taką gotową masę makową wykorzystać, ale użyć jej np. 250g.