Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Dziś 2 grudnia, a więc do świąt już tylko 22 dni. Czy Wy też już czujecie ten świąteczny klimat? Prezentuję Wam dzisiaj kolejną świąteczną propozycję czyli makowiec dla zabieganych. Przygotowuję się go bardzo szybko. Masa makowa jest przygotowana z maku mielonego. Mak mielony wystarczy zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Nie musimy go wcześniej moczyć, ani mielić w maszynce. Ciasto jest ucierane, puszyste, o maślano-cytrynowym smaku. Całe ciasto spokojnie przygotujecie w kilkanaście minut. Reszta to już tylko pieczenie.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 170g masła,
- 200g cukru,
- 6 jajek,
- 1 cytryna,
- MASA MAKOWA:
- 300g mielonego maku,
- ½ szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE:
MASA MAKOWA: Mielony mak zalewamy wrzącą wodą w stosunku 1:1 czyli 300ml wody (chyba, że na opakowaniu maku jest inaczej). Mak mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na jasną puszystą masę i dodajemy do maku. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z makiem tuż przez wyłożeniem na ciasto.
CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem około 5-7 minut aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy po 30 sekund na każde żółtko. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Kolejno na przemian dodajemy mąkę i sok z cytryny w dwóch turach. Mieszamy do połączenia składników, ale nie za długo.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy około 2/3 ciasta cytrynowego, wyrównujemy. Kolejno wykładamy całą masę makową i rozprowadzamy ją delikatnie po cieście. Na wierzch wykładamy resztę ciasta cytrynowego.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Gdyby ciasto zaczynało się spiekać z góry to przykrywamy je folią.
Ciasto studzimy ostrożnie, żeby nie opadło. Najlepiej zostawić je chwilkę w zamkniętym piekarniku, a później studzić je w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Do masy makowej możemy dodać garść rodzynek. Masę makową możemy wzbogacić o odrobinę aromatu migdałowego.
2) Ciasto możemy upiec także w tortownicy o średnicy 26-28cm. Będzie wtedy wyższe, a czas pieczenia to około 50-60 minut.
Witam, czy przy makowcu w ciescie ucieranym mozna uzyc gotowego maku z puszki czy on bedzie za ciezki?
A gory dziekuje za odpowiedz:)
Szczerze przyznam, że nigdy nie używałam maku z puszki i nawet nie wiem jaką ma konsystencję. Aczkolwiek myślę, że tutaj można by taką gotową masę makową wykorzystać, ale użyć jej np. 250g.