Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami “Smak Lata”

Jeśli lubisz moje kruche ciasto z mascarpone i truskawkami, to na pewno polubisz mój dzisiejszy wypiek. Przepyszne i przepiękne ciasto "Smaki Lata" to moja propozycja na letni wypiek w ramach "Weekendowej Cukierenki".

W cieście znajdziesz pyszny kruchy, piaskowy spód. Spód ten można sobie przygotować wieczorem dnia poprzedniego i trzymać w temperaturze pokojowej np. w zamkniętym piekarniku. Następnie mamy lekki, aksamitny krem śmietanowy z mascarpone i białą czekoladą. Zwróć uwagę, że krem należy "nastawić" kilka godzin wcześniej, aby zdążył się schłodzić. I górę ciasta zwieńczają kolorowe, letnie owoce. Tak naprawdę możesz tutaj użyć dowolnych owoców. Mogą to być owoce egzotyczne np. mango i marakuja. Może być to tylko jeden rodzaj owoców. Wszystko zależy od Ciebie.

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

RÓŻNE WARIANTY CIASTA

To ciasto robiłam już w wielu wersjach smakowych:

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Więcej przepisów na kruche ciasto z kremem

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

To wyśmienite połączenie kruchego piaskowego ciasta z aksamitnym kremem czekoladowym i kolorowymi owocami lata.

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 400g śmietany kremówki 36%,
  • 200g białej czekolady,
  • 300g serka mascarpone,
  • DODATKOWO:
  • 250g malin,
  • 4 morele,
  • 125g borówek,
  • 150g jeżyn,
  • 100g winogron,
  • 100g truskawek,
  • DEKORACJA:
  • 75g białej czekolady,
  • 1 łyżka oleju,
  • pokruszone bezy

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na kruche maślane ciasto

Składniki na kruche maślane ciasto

KRUCHE MAŚLANE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-27 minut na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Studzimy. Masę czekoladową umieszczamy w zamykanym pojemniku i chowamy na 12h do lodówki.

* Najczęściej używam śmietany 36% Piątnica.

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Następnego dnia w misie miksera umieszczamy schłodzoną masę czekoladową oraz serek mascarpone. Ubijamy razem mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego puszystego kremu.

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzony kruchy spód wykładamy krem czekoladowy. Wyrównujemy. Delikatnie nożem robimy podział kremu na 8 równych pól - po 12,5*8,5cm. W każde pole wkładamy pokrojone owoce. Można użyć ulubionych owoców. Ciasto chowamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.

Czekoladę łamiemy. Umieszczamy w miseczce z olejem. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy ciasto za pomocą szprycy z małą końcówką lub łyżeczką robiąc paseczki. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi bezami. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Ciasto kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata"

Jeśli przygotujesz kruche z kremem czekoladowym i owocami "Smak Lata" to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź