To już kolejna wersja mojego ulubionego ciasta kruchego. Tym razem kruchy spód i mascarpone karmelowe w połączeniu z chrupiącymi maltesersami. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rozpływające się w ustach ciasto.
Ciasto ma następujące składowe:
- kruchy maślany spód - który w odróżnieniu od tradycyjnego ciasta kruchego, przygotowujemy przez ucieranie miękkiego masła. Ma pyszny maślany i piaskowy smak;
- krem mascarpone - który przygotujemy w 2 minuty! Wystarczy serek mascarpone karmelowy zmiksować z cukrem pudrem. Serek mascarpone o smaku karmelowym to nowość na rynku. Jeśli nie uda się go Wam kupić to użyjcie zwykłego mascarpone wymieszanego z 2 łyżkami kajmaku (lub po prostu dajcie samo mascarpone z cukrem pudrem).
- maltesers - ... oraz kilka pokruszonych precelków i zbożowych kuleczek do dekoracji. Szczypta czekoladowej posypki na wierzch i voila!
Po kilku godzinach w lodówce spód mięknie, ciasto pięknie się kroi i tworzy spójną całość. Uwielbiamy to połączenie i gorąco je Wam polecamy 🙂

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami
Więcej przepisów na kruche ciasto z kremem
- Ciasto z truskawkami
- Ciasto z masłem orzechowym i dżemem
- Krajanka karmelowa
- Ciasto z jagodami i lemon curd

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami
To wyśmienite połączenie kruchego piaskowego ciasta z chrupiącymi czekoladowymi kuleczkami i kremem z serka mascarpone
Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM MASCARPONE:
- 500g serka mascarpone karmelowego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 2 opakowania maltesers,
- precelki
- Garść kulek zbożowych o smaku białej czekolady Barry Callebaut

Składniki na kruche maślane ciasto
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE MAŚLANE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem
Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM MASCARPONE: Serek mascarpone karmelowy przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość). Krem wykładamy na podpieczony spód.
Na krem wykładamy kulki w czekoladzie (część kroimy na pół) i precelki. Wierzch ciasta posypujemy czekoladową posypką i kulkami zbożowymi w białej czekoladzie.
Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2h.
Serek mascarpone o smaku karmelowym to nowość na rynku. Jeśli nie uda się go Wam kupić to użyjcie zwykłego mascarpone wymieszanego z 2 łyżkami kajmaku.
Życzę smacznego!

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami
Czym można zastąpić mascarpone karmelowe? Niestety u nas nie jest dostępny 🙁
Proszę przeczytać dokładnie przepis. Tam napisałam czego użyć zamiast mascarpone karmelowego 🤭