Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami

To już kolejna wersja mojego ulubionego ciasta kruchego. Tym razem kruchy spód i mascarpone karmelowe w połączeniu z chrupiącymi maltesersami. "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rozpływające się w ustach ciasto.

Ciasto ma następujące składowe:

  • kruchy maślany spód - który w odróżnieniu od tradycyjnego ciasta kruchego, przygotowujemy przez ucieranie miękkiego masła. Ma pyszny maślany i piaskowy smak;
  • krem mascarpone - który przygotujemy w 2 minuty! Wystarczy serek mascarpone karmelowy zmiksować z cukrem pudrem. Serek mascarpone o smaku karmelowym to nowość na rynku. Jeśli nie uda się go Wam kupić to użyjcie zwykłego mascarpone wymieszanego z 2 łyżkami kajmaku (lub po prostu dajcie samo mascarpone z cukrem pudrem).
  • maltesers - ... oraz kilka pokruszonych precelków i zbożowych kuleczek do dekoracji. Szczypta czekoladowej posypki na wierzch i voila!

Po kilku godzinach w lodówce spód mięknie, ciasto pięknie się kroi i tworzy spójną całość. Uwielbiamy to połączenie i gorąco je Wam polecamy 🙂

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami

Więcej przepisów na kruche ciasto z kremem

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami

To wyśmienite połączenie kruchego piaskowego ciasta z chrupiącymi czekoladowymi kuleczkami i kremem z serka mascarpone

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM MASCARPONE:
  • 500g serka mascarpone karmelowego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 2 opakowania maltesers,
  • precelki
  • Garść kulek zbożowych o smaku białej czekolady Barry Callebaut
Składniki na kruche maślane ciasto

Składniki na kruche maślane ciasto

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE MAŚLANE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Przygotowanie kruchego maślanego ciasta

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Kruche maślane ciasto przed pieczeniem

Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM MASCARPONE: Serek mascarpone karmelowy przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość). Krem wykładamy na podpieczony spód.

Na krem wykładamy kulki w czekoladzie (część kroimy na pół) i precelki. Wierzch ciasta posypujemy czekoladową posypką i kulkami zbożowymi w białej czekoladzie.

Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2h.

Serek mascarpone o smaku karmelowym to nowość na rynku. Jeśli nie uda się go Wam kupić to użyjcie zwykłego mascarpone wymieszanego z 2 łyżkami kajmaku.

Życzę smacznego!

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami

Kruche maślane ciasto z kremem karmelowym i maltesersami

Jeśli przygotujesz kruche maślane ciasto z kremem karmelowym to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij