Krajanka karmelowa

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Dzisiaj na stronie pojawia się przepis dla prawdziwych łakomczuchów 🙂 Czemu dla łakomczuchów? Bo któż z nas nie lubi smaku krówek czyli smaku karmelowego? Dzisiejsze ciasto oprócz domowego sosu karmelowego zawiera jeszcze kremowy serek mascarpone i kruchy maślany spód...mmm...niebo w gębie. To ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Kruchy maślany spód mięknie od serka mascarpone, a dodatkowej słodyczy dodaje sos karmelowy.

Jeśli chcecie ciasto przygotować jeszcze szybciej to użyjcie gotowej masy kajmakowej.

Krajanka karmelowa

Krajanka karmelowa

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM MASCARPONE:
  • 500g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • 1 porcja sosu karmelowego,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM MASCARPONE: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość). Krem wykładamy na podpieczony spód.

sos karmelowy przygotowujemy według TEGO przepisu.

Na krem mascarpone wykładamy lekko przestudzony sos karmelowy.

Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Zamiast przygotowywać domowy sos karmelowy możemy użyć gotowego kajmaku z puszki.

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Krajanka karmelowa

Krajanka karmelowa

7 komentarzy

  1. Przepyszna bomba słodkości ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Panna.Trzebina wygląda pysznie ?

  2. Super przepis… *****

  3. Uwielbiam to ciasto ?? Mega pyszne,polecam ?☺️☺️

    • cukiereczek cukiereczek

      Klaudia bardzo się cieszę, że ciasto smakowało ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij