Kantyczka

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wyśmienite ciasto ucierane o nazwie Kantyczka. Ciasto to jest niezwykle smaczne, ale także cieszy oko. Zobaczcie tylko na te warstwy, czyż nie zachęcają do zjedzenia? 🙂

Ciasto Kantyczka to ciasto z serii ucieranych tzn. masło ucieramy najpierw z cukrem, a później z jajkami. W tym przepisie dodatkowo ubijamy białka, aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste. Jak więc uzyskać taki fantazyjny efekt? Jest to prostsze niż może się wydawać. Utarte ciasto dzielimy na 3 części i mieszamy je odpowiednio z mąką, kakao i makiem. Dzięki temu otrzymujemy 3 inne tekstury. Kropką nad i jest użycie biszkoptów i powideł śliwkowych. Wykładamy po kolei składniki warstwowo i pieczemy do suchego patyczka. Uwaga: aby ciasto wyszło idealnie zwróćcie uwagę na biszkopty. Powinny być mięciutkie, świeże. Nie używajcie twardych, suchych biszkoptów. To świeże biszkopty i powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności.

Kantyczka

Kantyczka

Tak jak wspomniałam na początku ciasto oprócz wygląda ma też wspaniały smak. Mój mąż, który nie lubi ciast z makiem, zjadł najwięcej kawałków tego ciasta. Mak to zdecydowanie największy atut ciasta - pysznie chrupie i sprawia, że chętnie sięga się po kolejny kawałek. Ciasto nie jest suche, ale przyjemnie wilgotne. Idealnie pasuje do kawki i herbaty. Super pomysłem będzie przygotowanie polewy czekoladowej - myślę, że fajnie będzie się komponowała z całością.

Składniki na ciasto Kantyczka

Aby przygotować to fantazyjne ciasto potrzebujesz:

  • masła - o zawartości 82% tłuszczu. Nie zastępujemy go margaryną. Najlepsze wypieki są na maśle.
  • cukru - nadaje ciastu odpowiedniej słodyczy.
  • jajek - przepis jest na dużą blachę i potrzebujemy ich aż 8. Żółtka oddzielamy od białek. Białka osobno ubijamy na puch, aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste.
  • mąki pszennej - wiąże ciasto w całość.
  • proszku do pieczenia - aby ciasto odpowiednio urosło.
  • mak i kakao - aby uzyskać warstwowe ciasto.
  • biszkopty - dodają ciastu fajnego smaczku i wyglądu.
  • powideł śliwkowych - ale możesz też użyć ulubionego dżemu.
Składniki na ciasto Kantyczka

Składniki na ciasto Kantyczka

Jak przygotować ciasto Kantyczka?

Wygląda na skomplikowane, ale w praktyce jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczy tylko 6 kroków:

  1. Przygotuj - wyłóż blaszkę 25x35cm papierem do pieczenia. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć jajka i masło min.2h wcześniej z lodówki.
  2. Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z żółtkami i zmiksuj z suchymi składnikami. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z ciastem.
  4. Podziel ciasto na 3 części i wymieszaj z kakao, makiem i mąką.
  5. Układaj warstwy ciasta: ciasto - biszkopty - powidła....
  6. Upiecz ciasto. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.  Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia.

Możesz zmieniać warstwy ciasta tzn. jako pierwszą ułożyć warstwę kakaową lub jasną. W ten sposób za każdym razem uzyskasz inne ciasto.

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto

  1. Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
  2. Dokładnie oddziel białka od żółtek.
  3. Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
  4. Białka połącz z ciastem przy pomocy szpatułki. Zrób to delikatnie, aby nie stracić ich puszystości.
  5. Zwróć uwagę na biszkopty. Powinny być świeże i miękkie. Jeśli będą twarde i suche to Twoje ciasto wyjdzie suche, bo biszkopty podczas pieczenia wchłoną wilgoć z ciasta.
  6. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
  7. Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka.
  8. Do ciasta możesz przygotować polewę czekoladową - taką jak w TYM przepisie.
Kantyczka

Kantyczka

Więcej przepisów na fantazyjne ciasta

Kantyczka

Kantyczka

Ucierane ciasto warstwowe łączące w sobie różne smaki - kakao, mak, biszkopty, powidła - bardzo łatwe i szybkie do przygotowania; przyjemnie chrupiące i wilgotne. Idealne do kubka gorącej herbaty!

Kantyczka

Składniki:

  • 375g masła,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 8 jajek,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 szklanki maku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych (około 500-550-g),
  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów,

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na 3 równe części:

  • jasne ciasto - do ciasta dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy delikatnie szpatułką.
  • ciemne ciasto - do ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy delikatnie szpatułką.
  • makowe ciasto - do ciasta dodajemy 1/2 szklanki maku i mieszamy delikatnie szpatułką.

W blaszce rozsmarowujemy równomiernie ciasto makowe. Na cieście makowym układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty smarujemy 1 słoiczkiem powideł śliwkowych (250g). Następnie wykładamy ciemne ciasto, wyrównujemy. Układamy biszkopty i smarujemy je powidłami (250g). Na sam koniec wykładamy jasne ciasto. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto Kantyczka to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij