Muffinki z owocami

Muffinki to bardzo popularne w Polsce słodkości. Wywodzą się z kuchni amerykańskiej, ale zadomowiły się w wielu krajach na dobre. Zyskały swoją popularność dzięki łatwości przygotowania. Wszystkie składniki do ich zrobienia są łatwo dostępne. Nie trzeba stać i długo miksować, ale tylko krótko wymieszać składniki mokre i suche rózgą kuchenną.

Dzisiaj prezentuję Wam podstawowy przepis na pyszne muffinki z owocami. Przygotowane są na oleju i jogurcie, a w środka mamy owoce jagodowe: borówki, maliny i truskawki. Są niezwykle mięciutkie i puszyste, wilgotne, bezproblemowe i szybkie w przygotowaniu. Pokochacie ten smak, gorąco polecam 🙂

Muffinki z owocami

Muffinki z owocami

Składniki na muffinki z owocami

Aby przygotować muffiny z owocami potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz.
  • gęsty jogurt naturalny - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Dzięki użyciu jogurtu babeczki są zdrowsze, bogate w białko.
  • olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
  • ekstrakt z wanilii i sól - równoważą smak.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
  • owoce: maliny, jagody, truskawki - najlepsze będą świeże. Możesz odłożyć kilka sztuk i wcisnąć w wierzch muffinek po rozłożeniu ciasta do papilotek, aby wyeksponować owoce.
Składniki na muffinki z owocami

Składniki na muffinki z owocami

Jak przygotować muffinki z owocami?

Wszystkie składniki odmierzamy na szklanki. Szklanka o pojemności 250ml. Nie ma potrzeby używania wagi.

Przygotowanie muffinek z owocami jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:

  1. Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj z jogurtem, olejem i ekstraktem z wanilii.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj owoce i krótko wymieszaj.
  5. Rozłóż ciasto do papilotek i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.

Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.

Jeśli lubisz muffinki z lukrem to przygotuj lukier tak jak w TYM przepisie.

Muffinki z truskawkami, borówkami i malinami

Muffinki z truskawkami, borówkami i malinami

Często zadawane pytania

Czym zastąpić jogurt naturalny?

Jogurt naturalny możesz zastąpić w tym przepisie gęstą kwaśną śmietaną 18%.

Czemu owoce opadły na dno?

Może być to spowodowane dwoma rzeczami:

  • została użyta za mała ilość mąki i ciasto było za luźne,
  • została użyta za duża ilość owoców.

Czy mogę użyć mrożonych owoców?

Tak, do muffinek można użyć mrożonych owoców. Nie rozmrażamy ich wcześniej, ale dodajemy zamrożone. Można je ewentualnie obtoczyć w odrobinie mąki pszennej.

Po dodaniu mrożonych owoców staramy się postępować dość szybko, aby nie zaczęły się rozpuszczać. Mieszamy krótko. Gdy zobaczymy, że w cieście pojawiają się smugi o kolorze naszych owoców to przestajemy mieszać.

Czy mogę użyć jednego rodzaju owoców?

Tak. Jeżeli nie masz akurat malin lub borówek to możesz z tego przepisu przygotować muffiny tylko truskawkowe. W sezonie świetnie sprawdzą się też jagody.

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Muffinki z truskawkami, borówkami i malinami

Muffinki z truskawkami, borówkami i malinami

Więcej przepisów na muffinki

Muffinki z owocami

Muffinki z owocami

Puszyste i wilgotne muffiny wypełnione soczystymi owocami. To będzie Wasz ulubiony przepis na muffinki!

Muffinki z owocami

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 i ½ szklanki owoców: malin, borówek, truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Używamy szklanki o pojemności 250ml.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy jogurt, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy owoce, mieszamy delikatnie.

Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.

Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffiny z owocami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź