Muffinki to bardzo popularne w Polsce słodkości. Wywodzą się z kuchni amerykańskiej, ale zadomowiły się w wielu krajach na dobre. Zyskały swoją popularność dzięki łatwości przygotowania. Wszystkie składniki do ich zrobienia są łatwo dostępne. Nie trzeba stać i długo miksować, ale tylko krótko wymieszać składniki mokre i suche rózgą kuchenną.
Dzisiaj prezentuję Wam podstawowy przepis na pyszne muffinki z owocami. Przygotowane są na oleju i jogurcie, a w środka mamy owoce jagodowe: borówki, maliny i truskawki. Są niezwykle mięciutkie i puszyste, wilgotne, bezproblemowe i szybkie w przygotowaniu. Pokochacie ten smak, gorąco polecam 🙂
Składniki na muffinki z owocami
Aby przygotować muffiny z owocami potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukier - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz.
- gęsty jogurt naturalny - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Dzięki użyciu jogurtu babeczki są zdrowsze, bogate w białko.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- ekstrakt z wanilii i sól - równoważą smak.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
- owoce: maliny, jagody, truskawki - najlepsze będą świeże. Możesz odłożyć kilka sztuk i wcisnąć w wierzch muffinek po rozłożeniu ciasta do papilotek, aby wyeksponować owoce.
Jak przygotować muffinki z owocami?
Wszystkie składniki odmierzamy na szklanki. Szklanka o pojemności 250ml. Nie ma potrzeby używania wagi.
Przygotowanie muffinek z owocami jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj z jogurtem, olejem i ekstraktem z wanilii.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj owoce i krótko wymieszaj.
- Rozłóż ciasto do papilotek i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.
Jeśli lubisz muffinki z lukrem to przygotuj lukier tak jak w TYM przepisie.
Często zadawane pytania
Czym zastąpić jogurt naturalny?
Jogurt naturalny możesz zastąpić w tym przepisie gęstą kwaśną śmietaną 18%.
Czemu owoce opadły na dno?
Może być to spowodowane dwoma rzeczami:
- została użyta za mała ilość mąki i ciasto było za luźne,
- została użyta za duża ilość owoców.
Czy mogę użyć mrożonych owoców?
Tak, do muffinek można użyć mrożonych owoców. Nie rozmrażamy ich wcześniej, ale dodajemy zamrożone. Można je ewentualnie obtoczyć w odrobinie mąki pszennej.
Po dodaniu mrożonych owoców staramy się postępować dość szybko, aby nie zaczęły się rozpuszczać. Mieszamy krótko. Gdy zobaczymy, że w cieście pojawiają się smugi o kolorze naszych owoców to przestajemy mieszać.
Czy mogę użyć jednego rodzaju owoców?
Tak. Jeżeli nie masz akurat malin lub borówek to możesz z tego przepisu przygotować muffiny tylko truskawkowe. W sezonie świetnie sprawdzą się też jagody.
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Więcej przepisów na muffinki
- Cytrynowe muffiny z borówkami
- Muffinki z jagodami, malinami i białą czekoladą
- Muffinki czekoladowe
- Muffiny z jabłkami i budyniem
Puszyste i wilgotne muffiny wypełnione soczystymi owocami. To będzie Wasz ulubiony przepis na muffinki!
Muffinki z owocami
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 szklanka cukru,
- ½ szklanki oleju,
- 1 i ½ szklanki owoców: malin, borówek, truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Używamy szklanki o pojemności 250ml.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy jogurt, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy owoce, mieszamy delikatnie.
Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki.
Muffinki pieczemy około 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!