Porzeczkowy serowiec

Witam w "Weekendowej Cukierence" i pozdrawiam serdecznie z Londynu 🙂 Serwuję Wam dzisiaj pyszne i bardzo proste ciasto do przygotowania ciasto, którym zachwycam się już od kilku miesięcy, a dopiero teraz zdecydowałam się je sama przygotować. Za przepis serdecznie dziękuję Pani Joli i Agnieszce. Ciasto jest naprawdę godne polecenia, jest lekkie, puszyste, kremowe, charakteru nadaje mu kwaśna porzeczka, no niebo w gębie, musicie koniecznie spróbować 🙂
A na inne smakołyki od Cukiereczka zapraszam już w październiku po moim powrocie z wakacji 🙂 Ściskam Was cieplutko, do usłyszenia 🙂
Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM SEROWY:
  • ser twarogowy (z wiaderka) 650g,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 160g masła,
  • DODATKOWO:
  • dżem porzeczkowy 1,5 słoiczka (o pojemności 200ml),
  • gorzka czekolada 50g


Przygotowanie:

 

BISZKOPT: Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.



KREM SEROWY: Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy ser twarogowy i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.
W formie układamy jeden z blatów, smarujemy go połową dżemu i wykładamy na niego 2/3 masy serowej. Wykładamy kolejny biszkopt, smarujemy dżemem i resztą masy serowej. Ciasto oprószamy tartą czekoladą. Odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego 🙂

1 Komentarz

  1. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcia nadesłała Pani Kasia 🙂
    “Cześć Kasiu 🙂 jestem zafascynowana Twoim blogiem, gratuluję pasji i
    wspaniałych kulinarnych odkryć, inspirujesz. Zastanawiam się, jak Ty to
    robisz? Potrawy zachwycają, są niezwykle pięknie podane i wykonane.
    Kwintesencja estetyki i dobrego gustu kulinarnego.
    Długo myślałam nad tym, aby do Ciebie napisać i przesłać próbkę
    swoich umiejętności, aż wreszcie zmotywował mnie cykl: Czytelnicy
    Gotują!!! Po raz pierwszy przygotowałam porzeczkowy serowiec.
    Skorzystałam z domowej roboty dżemu, dość duże kawałki owoców nieco
    utrudniły precyzyjne wykonanie, ale za to smak stał się bardziej
    wyrazisty. Pierwszy kawałek ze smakiem zjadł mąż, potem był następny
    i kolejny. Tym razem Ci się upiekło – podsumował z uśmiechem. Tak więc
    podbudowana opinią i znikającymi kawałeczkami… przesyłam kilka
    zdjęć. I motywuję się do kolejnych kulinarnych wyzwań!!! Mam
    nadzieję, że ta wiadomość umili Ci dzisiejszy dzień. Życzę wielu
    sukcesów !!!
    Pozdrawiam serdecznie – Kasia.”

    117

    644

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij