Rabarbarowy puszek

W "Weekendowej Cukierence" prezentuję dziś ciasto w" sam raz na raz". To ucierane ciasto z rabarbarem jest niskie, szybko i ładnie się piecze. Będzie idealne na podwieczorek w gronie rodziny na świeżym powietrzu. Świetnie sprawdzą się tutaj także inne sezonowe owoce. Uda się każdemu, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Rabarbarowy puszek

Rabarbarowy puszek

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 125g masła,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki aromatu wanilinowego,
  • 125g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • DODATKOWO:
  • 150g rabarbaru

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier oraz aromat wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar. Ciasto pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 200 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Życzę smacznego!

Rabarbarowy puszek

Rabarbarowy puszek

Rabarbarowy puszek

Rabarbarowy puszek

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij