Bardzo popularne są placki z cukinii na wytrawnie. A ja swoje placki zrobiłam na słodko. Wiele już razy wykorzystywałam cukinię w ciastach więc pomyślałam czemu nie w placuszkach? Zresztą zobaczcie sami jak sprawdza się cukinia w wypiekach - CIASTA CUKINIOWE 🙂 Placuszki są delikatne w smaku, cukinia w ogóle nie jest wyczuwalna. Możemy je podawać z owocami lub polane miodem/syropem klonowym. dzieci na pewno będą się nimi zajadać. Będą idealne, aby przemycić dzieciom cukinię.
SKŁADNIKI (16-20 sztuk):
-
1 szklanka tartej cukinii (nie odciskamy jej z soku),
-
¾ szklanki mąki + 2 łyżki,
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
2 duże jajka (osobno żółtka i białka),
-
2-3 łyżki cukru brązowego,
-
1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego,
-
½ łyżeczki soli,
-
½ łyżeczki cynamonu,
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy tylko do połączenia jogurt, żółtka, cukier i aromat waniliowy. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy startą cukinię i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy porcję ciasta( 1 łyżka=1 placuszek). Placki smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Kiedy zobaczymy, że na powierzchni placka robią się bąbelki to obracamy go na drugą stronę.
Placuszki podajemy same lub polane syropem klonowym, z ulubionymi owocami.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy mąkę pszenną zastąpić pełnoziarnistą.