Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na prosty torcik z truskawkami. Dzisiejsza propozycja to ciasto składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego musu z białej czekolady i musu truskawkowego. Ciasto nie należy do najprostszych z uwagi na pracę z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Ale jeśli dokładnie przeczytasz przepis i zastosujesz się do moich wskazówek to na pewno Ci się uda.

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Mus czekoladowy to zaledwie dwa składniki: śmietana kremówka i biała czekolada. A całość usztywniona jest żelatyną. Znacie go już z sernika z musem czekoladowym. Jest niezwykle delikatny i kremowe i smakuje jak kawałeczek nieba. Często wkładam go w formę silikonową w kształcie półkul i zamrażam, a później oblewam i przygotowuje monoporcje (m.in. na słodki stół).

Mus truskawkowy to szybka wersja galaretki truskawkowej. Składa się tylko z dwóch składników: truskawek i galaretki. Jest pyszny! Możecie użyć do niego truskawek mrożonych. Wówczas podgrzewamy je w rondelku bez rozmrażania. A gdy się już rozpuszczą to miksujemy blenderem tak jak w przepisie.

Różne wersje ciasta

Mus z białej czekolady pasuje do wielu składników Proponuje połączyć go z ciemnym biszkoptem i malinami w galaretce. Albo zostawić jasny biszkopt i zrobić mus z mango czyli zmiksowane mango usztywnione galaretką (tak jak w tym przepisie). Będzie pysznie!

Biszkopt z białą czekoladą i truskawkami

Biszkopt z białą czekoladą i truskawkami

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Jak rozpuścić żelatynę?

Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Więcej przepisów na kremowe ciasta z truskawkami

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Pyszne letni torcik. Puszysty biszkopt, delikatny i kremowy mus z białej czekolady i pyszny mus truskawkowy.

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanka cukru (70g),
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
  • 2 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • 30ml wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 270g białej czekolady,
  • 550g śmietany kremówki 36%,
  • 8g żelatyny + 40g wody,
  • GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 600g obranych truskawek,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.

Żelatynę rozpuszczamy w 40g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.

*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Gdy mus z białej czekolady zacznie lekko tężeć to wylewamy go na biszkopt.

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z białą czekoladą i truskawkami

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: Umyte i osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Przekładamy je do rondelka i zagotowujemy. Następnie masę truskawkową zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie, aby galaretka rozpuściła się w gorących truskawkach. Masę truskawkową pozostawiamy do przestudzenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze lub deseczce układamy biszkopt, zapinamy rant. Można też biszkopt ułożyć w tortownicy i zamknąć obręcz. Nasączamy go całym ponczem. Następnie wylewamy tężejący mus z białej czekolady. Ciasto odstawiamy do lodówki do momentu stężenia musu. Po tym czasie na stężały mus wylewamy schłodzoną masę truskawkową i znowu ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ciasto oddzielamy ostrym nożem od rantu lub tortownicy. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Biszkopt z białą czekoladą i truskawkami

Biszkopt z białą czekoladą i truskawkami

Biszkopt z białą czekoladą i truskawkami

Biszkopt z białą czekoladą i truskawkami

Jeśli przygotujesz ciasto z białą czekoladą i truskawkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Aga

    Ciasto przepyszne, łatwo się robi, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia 😉

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać ♥️

  2. Est

    Pycha!

    • cukiereczek

      Wow piękne wyszło ♥️

Zostaw odpowiedź