Desernik chia z mango

Skoro na blogu trwa właśnie Maraton Śniadaniowy ze zdrowymi przepisami na śniadania to dzisiejszy deser w ramach "Weekendowej Cukierenki" również będzie "zdrowy". Jednym z częściej przygotowywanych w naszym domu zdrowych deserów jest pudding chia z mango. Inspirując się tym deserem przygotowałam zdrowsze ciasto bez pieczenia. Na spodzie mamy płatki owsiane z orzechami i migdałami. Środek to mleczny pudding z nasionami chia. A góra to galaretka ze świeżego mango. Całość bardzo atrakcyjnie się prezentuje i pysznie smakuje.

Desernik chia z mango

Desernik chia z mango

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki orzechów włoskich (60g),
  • ½ szklanki migdałów (60g),
  • 2 daktyle (30g),
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • Ewentualnie 1 łyżka wody,
  • MASA CHIA:
  • 1 i 1/3 szklanki mleka krowiego lub owsianego, migdałowego,
  • 250g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie),
  • 4 łyżki syropu z agawy (syropu klonowego lub miodu), do smaku,
  • 12g żelatyny,
  • GALARETKA Z MANGO:
  • 200ml puree z mango (1 duży owoc),
  • 5g żelatyny,
  • 30-50ml wody,
  • DODATKOWO:
  • 50g borówek amerykańskich,
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych,
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Spód tortownicy o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier wypuszczamy za obręcz. Migdały i orzechy włoskie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Można użyć już gotowych zmielonych. Płatki owsiane i daktyle rozdrabniamy przy pomocy blendera kielichowego.

W misce łączymy ze sobą orzechy, migdały, płatki owsiane, daktyle. Mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy, mieszamy. Jeśli masa jest już w miarę klejąca, nie kruszy się to wykładamy ją na dno tortownicy. Jeśli jest jeszcze sypka to dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i mieszamy. Tortownicę odkładamy do lodówki.

MASA CHIA: Mieszamy ze sobą 1 szklankę mleka i 250g jogurtu naturalnego z 4 łyżkami syropu z agawy. Można zmiksować mikserem, aby nie było grudek. Dodajemy nasiona chia i wiórki kokosowe. Masę odstawiamy do lodówki na 30 minut. Masę mieszamy w lodówce 2-3 razy.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącego mleka. Zostawiamy ją do przestudzenia. Może być letnia. Żelatynę dodajemy do masy jogurtowej i miksujemy do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy i wyrównujemy wirzch. Tortownicę odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, aby masa chia całkowicie stężała.

GALARETKA Z MANGO: Mango obieramy. Miąższ z mango przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na mus. Odmierzamy 200ml musu. Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Mus z mango łączymy z żelatyną, dokładnie mieszamy. Masę z mango wykładamy do tortownicy.

Ciasto odkładamy do lodówki na noc.

Następnego dnia ciasto dekorujemy borówkami, wiórkami kokosowymi i listkami mięty.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast żelatyny można użyć agaru wówczas desernik będzie wegański.

2) Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć np. jogurtu kokosowego.

Desernik chia z mango

Desernik chia z mango

Desernik chia z mango

Desernik chia z mango

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij