Desernik chia z mango

Skoro na blogu trwa właśnie Maraton Śniadaniowy ze zdrowymi przepisami na śniadania to dzisiejszy deser w ramach "Weekendowej Cukierenki" również będzie "zdrowy". Jednym z częściej przygotowywanych w naszym domu zdrowych deserów jest pudding chia z mango. Inspirując się tym deserem przygotowałam zdrowsze ciasto bez pieczenia. Na spodzie mamy płatki owsiane z orzechami i migdałami. Środek to mleczny pudding z nasionami chia. A góra to galaretka ze świeżego mango. Całość bardzo atrakcyjnie się prezentuje i pysznie smakuje.

Desernik chia z mango

Desernik chia z mango

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • ½ szklanki płatków owsianych,
  • ½ szklanki orzechów włoskich (60g),
  • ½ szklanki migdałów (60g),
  • 2 daktyle (30g),
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • Ewentualnie 1 łyżka wody,
  • MASA CHIA:
  • 1 i 1/3 szklanki mleka krowiego lub owsianego, migdałowego,
  • 250g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie),
  • 4 łyżki syropu z agawy (syropu klonowego lub miodu), do smaku,
  • 12g żelatyny,
  • GALARETKA Z MANGO:
  • 200ml puree z mango (1 duży owoc),
  • 5g żelatyny,
  • 30-50ml wody,
  • DODATKOWO:
  • 50g borówek amerykańskich,
  • 1 łyżeczka wiórek kokosowych,
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Spód tortownicy o średnicy 18cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier wypuszczamy za obręcz. Migdały i orzechy włoskie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Można użyć już gotowych zmielonych. Płatki owsiane i daktyle rozdrabniamy przy pomocy blendera kielichowego.

W misce łączymy ze sobą orzechy, migdały, płatki owsiane, daktyle. Mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy, mieszamy. Jeśli masa jest już w miarę klejąca, nie kruszy się to wykładamy ją na dno tortownicy. Jeśli jest jeszcze sypka to dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i mieszamy. Tortownicę odkładamy do lodówki.

MASA CHIA: Mieszamy ze sobą 1 szklankę mleka i 250g jogurtu naturalnego z 4 łyżkami syropu z agawy. Można zmiksować mikserem, aby nie było grudek. Dodajemy nasiona chia i wiórki kokosowe. Masę odstawiamy do lodówki na 30 minut. Masę mieszamy w lodówce 2-3 razy.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącego mleka. Zostawiamy ją do przestudzenia. Może być letnia. Żelatynę dodajemy do masy jogurtowej i miksujemy do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy i wyrównujemy wirzch. Tortownicę odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, aby masa chia całkowicie stężała.

GALARETKA Z MANGO: Mango obieramy. Miąższ z mango przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na mus. Odmierzamy 200ml musu. Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Mus z mango łączymy z żelatyną, dokładnie mieszamy. Masę z mango wykładamy do tortownicy.

Ciasto odkładamy do lodówki na noc.

Następnego dnia ciasto dekorujemy borówkami, wiórkami kokosowymi i listkami mięty.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast żelatyny można użyć agaru wówczas desernik będzie wegański.

2) Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć np. jogurtu kokosowego.

Desernik chia z mango

Desernik chia z mango

Desernik chia z mango

Desernik chia z mango

8 komentarzy

  1. Pychota 🙂 Wszystkim smakowało.

    • cukiereczek

      Wygląda idealnie 😉 Cieszę się, że smakowało!

      • Czy może Pani przeliczyć laikowi ilość żelatyny na łyżeczki? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

        • cukiereczek

          1 łyżeczka żelatyny waży około 4g więc do masy chia będą potrzebne 3 łyżeczki żelatyny, a do galaretki z mango 1 i 1/4 łyżeczki.

  2. Mam pytanie, nie mogę nigdzie dostać nasionek chia, czy mogę je zastąpić np. siemieniem lnianym? Jeśli tak to czy całym (nasionka) czy rozdrobnić je wcześniej?
    Dziękuję 🙂

    • cukiereczek

      Raczej nie ? Nasiona chia można dostać w każdym supermarkecie, na półkach ze zdrową żywnością. Można je też zamówić przez internet.

  3. Ciasto wygląda super i zamierzam wypróbować przepis, ale bez oleju kokosowego, więc mam pytanie, czym mogę go zastąpić? Czy on jest dodawany, żeby masa byla bardziej kleista czy, żeby stwardniała?np. dać więcej daktyli, trochę zwykłego oleju czy margaryny?

    • cukiereczek

      Tak, olej kokosowy ma skleić spód w całość. Myślę, że sprawdzi się masło, ale wiadomo, że wtedy ciasto będzie troszkę mniej fit.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij