Rogali z serkiem homogenizowanym to praktycznie przepis na rogaliki trzyskładnikowe (nie licząc proszku do pieczenia i cukru wanilinowego jako dodatek). Ciasto na rogaliki przygotowujemy bowiem tylko z mąki, masła i serka homogenizowanego. Kocham przygotowywać rogaliki! Wiecie, że to już rogalikowy przepis nr na 27 na blogu? 🙂
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na domowe rogaliki.
Z dzisiejszego przepisu uzyskacie mięciutkie i delikatne rogaliki, które zachwycą Was w swoim smakiem. Niesamowite, że tylko z 3 składników uzyskujemy takie pyszne słodkości. Są ekspresowe w przygotowaniu. Z ich zrobieniem poradzi sobie każdy. Ciasto na rogalki można przygotować wcześniej i chłodzić w lodówce. A tuż przed pieczeniem wyjąć je i rozwałkować. Rogaliki przygotowałam z marmoladą i nutellą. Bardzo smakowały zarówno dzieciom, jak i mężowi. Zanim się obejrzałam to opróżnili bombonierę z rogalikami.
Serek homogenizowany daje pyszny akcent w wypiekach. Krem z jego udziałem to jeden z moich ulubionych kremów, którymi przekładam biszkopt. Pączki z serkiem to najlepsze szybkie i puszyste pączusie. A szarlotka z połówkami jabłek zachwyca smakiem, a także prostotą wykonania. Poniżej podałam Wam moje ulubione przepisy z wykorzystaniem serka homogenizowanego.
Więcej przepisów z serkiem homogenizowanym
Te rogaliki przygotujesz z 3 głównych składników. Smakują bardzo, zwłaszcza najmłodszym. Są pyszne i delikatne w smaku.
Rogaliki z serkiem homogenizowanym
Składniki (32 sztuki):
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (około 400g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 250g zimnego masła,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 150g serka homogenizowanego waniliowego,
- szczypta soli,
- DODATKOWO:
- marmolada lub nutella
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
Wszystkie składniki na rogaliki powinny być schłodzone. Tzn. masło i serek homogenizowany wyjmujemy z lodówki tuż przed dodaniem ich do ciasta, nie wcześniej.
Mąkę pszenną mieszamy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Suche składniki wysypujemy na stolnicę i dodajemy zimne masło. Siekamy je razem nożem do uzyskania konsystencji drobnej kaszki. Następnie dodajemy serek homogenizowany. Chwilkę siekamy jeszcze nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
*Ciasto można owinąć w folię spożywczą lub schować do foliowej torebki śniadaniowej.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 4 części. Gdy pracujemy z jedną częścią ciasta to pozostałe trzymamy schowane w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Jedną z części ciasta rozwałkowujemy na koło. Koło dzielimy ostrym nożem na 8 równych części. Otrzymamy w ten sposób 8 "trójkątów". Na podstawie każdego trójkąta układamy porcję marmolady lub nutelli - około 1/3 łyżeczki na jednego rogalika. Następnie zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy. Lekko odchylamy boki zwiniętego rogalika, aby nabrał kształtu. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia. Blachę można schować jeszcze na kilka minut lodówki, aby ciasto jeszcze się schłodziło. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni, góra-dół piekarnika i pieczemy do zarumienienia, około 18-20 minut (w zależności od piekarnika ten czas będzie dłuższy lub krótszy).
Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy tak samo. Uzyskamy w ten sposób 32 rogalki. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Polecam z całego serca . Zawsze wychodzą idealne
Bardzo dziękuję ♥️ Piękne 😃
Świetny przepis, ciasto łatwo się zagniata. Przy wałkowaniu warto ułatwiać sobię pracę podsypując odrobinę mąki, wówczas ciasto się nie klei tak bardzo. Zrobiłam z powidłami. Po wystudzeniu rewelka! Trudno powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejnego.
Bardzo dziękuję za miły komentarz ❤️
Te rogaliko są swietne i proste w wykonaniu. Z podanej porcji wychodzi ich naprawdę dużo, a to dobrze, bo są przepusze 😍
Ślicznie dziękuję 😃 Wyszły piękne ♥️
Świetny przepis! Rogaliki przepyszne. Robiłam już kilka razy. Polecam 🥰
Bardzo dziękuję ♥️
Przepis znaleziony na tiktoku. Wypróbowany kilkukrotnie. Oprócz mnie te rogaliki pieką: moja mama i moja bratowa.
Wow bardzo dziękuję za miły komentarz ❤️