Truskawkowy puszek czyli ciasto z truskawkami i serkiem homogenizowanym

W "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam lekkie i piankowe ciasto. Pod nazwą truskawkowy puszek kryje się biszkopt, krem przygotowany ze śmietany kremówki i serków homogenizowanych oraz truskawki zalane galaretką. Świetnie sprawdzi się się w cieplejsze dni, bo jest lekkie. Przy upałach ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed podaniem.

Ciasto jest bezproblemowe w przygotowaniu. Sam biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas będzie się ładnie kroił. Do kremu wykorzystujemy serki homogenizowane. Gwarantuję Wam, że pokochacie ten lekki i puszysty krem, o lekko różowym kolorze 🙂

Truskawkowy puszek

Truskawkowy puszek

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • 600g śmietany kremówki (36%),
  • 600g serka homogenizowanego o smaku truskawkowym,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 150ml wody,
  • DODATKOWO:
  • 200g truskawek,
  • ½ galaretki truskawkowej,
  • 200ml wody,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.

KREM TRUSKAWKOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Na biszkopcie rozsmarowujemy większą część kremu truskawkowego, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta i smarujemy go resztą kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem truskawkowy stężał.

Wówczas na wierzch kremu wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Pól opakowania galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki.

Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Ciasto przechowujemy w lodówce.

Truskawkowy puszek

Truskawkowy puszek





12 komentarzy

  1. Rewelacyjny puszek ??? ciastko zniknęło w mgnieniu oka ???

    • cukiereczek

      Marta jakie piękne 😀

  2. Przepychota- troche zmodyfikowalam krem-do nieslodzonego serka homo dodalam pogniecione truskawki i cukier puder. Robilam juz tez w tortownicy.A biszkopt z tego przepisu bedzie moim nr 1 ?

    • cukiereczek

      Kasiu wyszło idealnie! Bardzo się cieszę, że smakowało ?

    • Czy jeżeli chciałabym zrobić w blaszce 25×37 to muszę zrobić z półtorej porcji czy z dwóch?

      • cukiereczek

        Marta myślę, że półtorej porcji będzie ok ?

  3. Ada

    Nazwa trafiona w punkt ? jest obłędnie przepyszne ??? na pewno będę często robiła ?

    • cukiereczek

      Ada dziękuję za miły komentarz 🙂 Ciasto prezentuje się perfekcyjnie!

  4. Witam czy tortownica o srednicy 24 cm będzie ok?

    • cukiereczek

      Na taką tortownicę potrzeba 3/4 porcji.

  5. Czy można, to ciasto zrobić na biszkoptach?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak.

Zostaw odpowiedź