Ciasto kokosowe-makowe z kremem i delicjami

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuje wyśmienite ciasto przekładane z kremem budyniowym i bezą makowo-kokosową. Jest to ciasto składające się z:

  • jasnego biszkoptu - do tego przepisu wykorzystałam biszkopt olejowy z dodatkiem proszku do pieczenia. Jest stabilny, ładnie rośnie, dobrze się kroi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby upiec swój ulubiony biszkopt.
  • kremu budyniowego - to pyszny krem przygotowany z dużą ilością żółtek. Jest aksamitny i kremowy. Palce lizać.
  • bezy makowo-kokosowej - nic się nie marnuje tzn. żółtka bierzemy do kremu, a białka ubijamy na bezę, którą mieszamy z wiórkami kokosowymi i makiem. Moja rada: aby nie połamać warstwy bezowej należy położyć ją odwróconą na cieście razem z papierem do pieczenia. Następnie delikatnie, kawałek po kawałeczku, odklejać papier;
  • ponczu - jako poncz wykorzystałam wodę z sokiem z cytryny. W wersji dla dorosłych do ponczu można dodać kilka łyżek mocniejszego alkoholu.
  • i galaretki z delicjami - najlepiej do tego ciasta pasuje galaretka pomarańczowa lub cytrynowa. Delicje można zastąpić biszkoptami (trzeba je wtedy nasączyć).

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z makiem.

Tak jak widzicie ciasto składa się z kilku warstw. Jest dość proste do przygotowania, ale pracochłonne. Najlepiej pracę nad ciastem rozłożyć sobie na 2 dni. Pierwszego: upiec biszkopt i bezę makowo-kosową. A drugiego: zrobić krem budyniowy i złożyć ciasto.

Biszkopt z delicjami

Biszkopt z delicjami

Przepis na to ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji. W książce widnieje pod nazwą Biszkopt z delicjami. Czasem się śmieje, że....kiedyś Krzysztof Zalewski wydał płytę ze swoją interpretacją piosenek Czesława Niemena, a ja testuje i smakuje ciasta siostry Anastazji. Tak więc Zalewski śpiewa Niemena, a Cukiereczek piecze Anastazję. A Krzysztof Zalewski to mój ulubiony polski artysta.

I napiszę, że jest to ciasto absolutnie przepyszne, na specjalne okazje! Fajne warstwy, dobrze się kroi. Robi się bezproblemowo. Dobrze się przechowuje.

CIASTA NA ŚWIĘTA - największe zestawienie słodkości na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto w smaku przypominało mi jedno z ciast robionych przez moją, które już mam na blogu - o to ciasto o figlarnej nazwie.

Biszkopt z delicjami

Biszkopt z delicjami

Więcej przepisów na pyszne ciasta przekładane

Ciasto makowo-kokosowe z kremem i delicjami

Ciasto makowo-kokosowe z kremem i delicjami

To ciasto jest kremowe, słodziutkie. Bardzo ładnie się kroi. Świetnie się przechowuje. A co najważniejsze - smakuje przepysznie!

Ciasto kokosowo-makowe z kremem i delicjami

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • BEZA MAKOWO-KOKOSOWA:
  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki suchego maku (40g),
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru (150g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 250g masła,
  • DODATKOWO:
  • 1 duże opakowanie delicji (g),
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 800ml wody

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.

BEZA MAKOWO-KOKOSOWA: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół. W misce mieszamy: wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Ubijamy łącznie kilkanaście minut. Następnie dodajemy suche składniki. Mieszamy krótko i delikatnie szpatułką do dobrego połączenia składników.

Przygotowanie bezy makowo-kokosowej

Przygotowanie bezy makowo-kokosowej

Formę 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy bezę do formy, wyrównujemy. Bezę pieczemy około 35 minut w 160 stopniach, góra-dół. Po upieczeniu ciasto studzimy. Gdyby się spiekała w trakcie pieczenia to przykrywamy ją folią.

Przygotowanie bezy makowo-kokosowej

Przygotowanie bezy makowo-kokosowej

Z bezą należy postępować dość ostrożnie. Trzeba uważać, aby się nie połamała przy wyjmowaniu z foremki.

KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.

Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.

Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną.

Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Mleko powinno się wyraźnie zagotować. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Od razu po dodaniu mieszanki jajecznej mogą pojawić się grudki, ale należy szybko mieszać i otrzymamy gładki budyń. Budyń zagotowujemy i gotujemy 1- 2 minuty mieszając. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Przygotowanie kremu budyniowego

Przygotowanie kremu budyniowego

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty.

GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Studzimy. A gdy zaczną tężeć to wykładamy je na ciasto.

Blaty ciasta przekładamy kremem budyniowym

Blaty ciasta przekładamy kremem budyniowym

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Następnie wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy. Następnie wykładamy bezę makowo-kokosową. Na bezę wykładamy resztę kremu, wyrównujemy. Na wierzchu kremu układamy delicje jedna obok drugiej. Delicje zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.

*Bezę najlepiej umieścić na desce do góry nogami i zsunąć z deski razem z papierem do pieczenia. Położyć bezę z papierem na kremie, a następnie delikatnie odrywać papier kawałek po kawałeczku. Wówczas nie połamie się.

Na kremie układamy delicje i zalewamy tężejącą galaretką

Na kremie układamy delicje i zalewamy tężejącą galaretką

Ciasto kroimy ostrym nożem na porcje. Ponieważ krem budyniowy zawiera masło i twardnieje w lodówce to proponuję ciasto podać ocieplone tzn. pokroić na kawałki i wyjąć z lodówki 1-2h wcześniej. Wówczas krem zmięknie.

Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!

Ciasto kokosowe-makowe z kremem i delicjami

Ciasto kokosowe-makowe z kremem i delicjami

Ciasto kokosowe-makowe z kremem i delicjami

Ciasto kokosowe-makowe z kremem i delicjami

Jeśli przygotujesz ciasto kokosowe makowe z kremem i delicjami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Witam ! Czy mozna zamienić galaretki pomarańczowe np na brzoskwiniowe ??

    • cukiereczek

      Tak. Myślę, że z brzoskwiniową też będzie super smakować ♥️

  2. Pyszne ciasto, na świateczny stół i specjalne okazje . Baaardzo polecam 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️ Cieszę się, że smakuje!

  3. Iza

    Można blaty upiec dzień przed przełożeniem? Jeśli tak, to jak przechowywać bezę?

    • cukiereczek

      Tak, można upiec dzień wcześniej. Można przechować je w temperaturze pokojowej pod przykryciem.

Zostaw odpowiedź