Ciasto grysikowe z malinami

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Podobnie jak w ubiegłym tygodniu, dziś na tapecie są maliny 🙂 Maliny to bardzo wdzięczne owoce, świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Bardzo lubię krem z kaszy manny, na bazie tego kremu przygotowałam torcik z truskawkami. Połączyłam kaszę mannę, pyszne maliny, dodałam herbatniki i tak powstało wspaniałe ciasto, bardzo smaczne, delikatne, na pewno każdemu zasmakuje, polecam 🙂

 

 

Składniki:

 

  • 250g herbatników,
  • KREM:
  • 110g kaszy manny,
  • 1 l mleka,
  • 150g cukru pudru,
  • 250g masła,
  • MASA MALINOWA:
  • 500g malin
  • 2,5 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 100g cukru
  • 500g malin,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 600ml wody

Przygotowanie:

 

Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Na spodzie formy o wymiarach 23x28cm układamy herbatniki. W garnku zagotowujemy mleko. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż kasa zgęstnieje, ciągle mieszając.

Po ugotowaniu masę studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (ok.3 minut). Połowę masy wykładamy na herbatnikowy spód i odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę malinową. Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści i maliny się rozpadną. Następnie masę przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z malinami. Masę odstawiamy, gdy zacznie tężeć wykładamy ją na kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego stężenia. Po tym czasie na masie malinowej rozkładamy porcję herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu z manny. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretkę. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego 🙂





3 komentarzy

  1. Ewa

    Fantastyczny pomysł i przepyszny krem. Z braku malin wykorzystałam wiśnie 🙂

    DSC_1881-01

    • cukiereczek

      Ewa ciasto wygląda fantastycznie 😉

      • Ewa

        Dobry przepis to i ciacho ładne 🙂 krem świetny, zwięzły, stabilny a kremowy i delikatny. Super przepis 🙂

Pozostaw odpowiedź Ewa