Składniki:
- 250g herbatników,
- KREM:
- 110g kaszy manny,
- 1 l mleka,
- 150g cukru pudru,
- 250g masła,
- MASA MALINOWA:
- 500g malin
- 2,5 łyżeczki żelatyny,
- 1/4 szklanki wody,
- 100g cukru
- 500g malin,
- 2 galaretki malinowe,
- 600ml wody
Przygotowanie:
Po ugotowaniu masę studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (ok.3 minut). Połowę masy wykładamy na herbatnikowy spód i odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę malinową. Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści i maliny się rozpadną. Następnie masę przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z malinami. Masę odstawiamy, gdy zacznie tężeć wykładamy ją na kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego stężenia. Po tym czasie na masie malinowej rozkładamy porcję herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu z manny. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretkę. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego 🙂
Fantastyczny pomysł i przepyszny krem. Z braku malin wykorzystałam wiśnie 🙂
Ewa ciasto wygląda fantastycznie 😉
Dobry przepis to i ciacho ładne 🙂 krem świetny, zwięzły, stabilny a kremowy i delikatny. Super przepis 🙂